Проф. Николай Витанов: Очакванията са за оформяне на вторичен пик на вълната и висока смъртност

Очакват ни две тежки седмици, прогнозира математикът

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 18 октомври 2021 г. представи математикът проф. Николай Витанов.

Ето какво написа той на профила си във Фейсбук:

"Изхвърлят се ваксини, а болниците са препълнени. Това е положението. Развитието е според очакванията. Очакванията са: оформяне на вторичен пик на вълната и висока смъртност.

За смъртността (починали сългасно официалния портал coronavirus.bg, че някои хейтъри още не знаят какви са тия числа) - никакъв коментар, просто числа за информация:

починали в края на септември 2021 - 20882

починали до днес - 22274

починали октомври 2020 (за целия месец) - 441

починали за октомври 2021 - 1392 (за 17 дни)

Починалите досега за октомври 2021 са 3.15 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020. Никакъв коментар. Ама никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави. Давам само числа, коментарът ще го направя в края на месеца, както съм ви обещал.

Очакват ни две тежки седмици. За тези, които редовно четете тези сводки, това не е никаква изненада. Пазете се, това е.

Картите за днес не показват успокояване на обстановката. Параметрите на моделите растат. Много ми се иска да напиша нещо разтушаващо за обстановката, но тогава още утре числата ще ме опровергаят. Базовото репродуктивно число днес е около 1.1, преди седмица беше 1.03. Обстановката и тук е влошена. Натискът върху здравата система няма да отслабне тази седмица. Броят на активните случаи, хоспитализациите и случаите за интензивни отдилиния се очаква да расте.

Човешкото тяло е скъпо нещо - застрахователната му стойност е над 10 милиона евро. Пазете си го, то ви осигурява живота и здравето. Не се ловете на приказки, че е добре да живеете безхаберно и да се заразявате. Гледайте си интереса."