Проф. Тодор Кантарджиев: Здравната система може да издържи още една седмица

По думите му трябва да има контрол на маски, отстояния и сертификати

"При сегашния темп на заразяване, при който 1000 души заразяват 1300, здравната система може да издържи още една седмица. Но трябва да се направи нещо", каза проф. Тодор Кантарджиев в ефира на bTV.

"За съжаление цифрите, които виждаме са уникални. От 20 месеца не е имало такава дневна заболеваемост и за съжаление много хора изгубиха живота си. За съжаление народът ще трябва да плати много висока цена", каза още Кантарджиев и призова управляващите кризата да направят така, че да да има мерки за контрол и това, което трябва да се спазва - да се спазва.

По думите му трябва да се въведе и контрол на сертификатите, защото "цената много им се е вдигнала".

"Трябва да има контрол на маски, отстояния и сертификати", обобщи той.

"Не мисля, че на този етап локдаун ще свърши работа. Когато се въвежда частичен локдаун, той трябва да се въведе в този етап на развитието на епидемията, че неговият ефект да се види след 2 седмици. За съжаление не виждам такова желание на управляващите кризата“, допълни Кантарджиев.

Той уточни, че към момента има около 38 подварианта на „Делта“, като 7-8 от тях се откриват у нас, най-често в София.

"Това ще бъде ужасно - нашите болни да ги караме по съседни държави. И като лекар, и като българин, това дълбоко ме възмущава. Как допуснахме да ни докарат дотам?", недоумява още проф. Кантарджиев.