Пулия и Корфу привличат луксозните круизи

Гръцки и италиански власти ще правят заедно промоция на малките си пристанища

Италианската област Пулия, чието крайбрежие е любимо място за ваканция, подава ръка на гръцкия остров Корфу от другата страна на Адриатика, за да привличат заедно туристи. Двете зони се обединиха в проекта Themis (Territorial and Maritime Network Supporting the Small Cruises Development), пише в."Български новини".

Той се финансира с 2,6 млн.евро от Интеррег (Interreg) – европейският фонд за регионално развитие и сътрудничество между областите в ЕС. Чрез него Гърция и Италия ще се опитат да създадат по-лесно условия за прираст в броя на богатите туристи, посещаващи двете крайбрежия. Проектът е насочен към развитие на по-малките и непознати за масовия туризъм пристанища в двете зони.

Лансирайки ги, Пулия и Корфу се надяват да придърпат към тях пътуващите с луксозни круизи из южните части на Адриатическо и Йонийско море. Така богатите туристи ще слизат в пристанищата на Бари, Галиполи, Бриндизи, Барлета, Монополи, Корфу и Паксос, за да харчат парите си и следователно да подпомагат местните икономики. Гръцките и италианските власти ще правят заедно промоция на малките си пристанища.

Чрез проекта ще лансират общи оферти за луксозни пакети за круизни туристи. На тях ще им се предлагат малки круизи или пък разходки с мегаяхти до Гаргано, Централна Пулия, южната част на Саленто, и от другата страна на морето – до малките пристанища на Корфу и Паксос. Досега пристанищата на двете области оставаха извън обсега на луксозните круизи, които предпочитат по-известните за туристите пунктове в Италия и Гърция. С помощта на проекта в рамките на Интеррег ще се създаде мрежа между местните фирми и търговци с цел да подобрят продуктите си, насочвайки ги към богатите туристи.

Според местните власти от проекта ще се възползват всички в малките общини. Той ще даде рамо и за двустранната търговия между Пулия и гръцките острови и ще доведе до туристи целогодишно в тях, както и до увеличаване на двустранния обмен. Организаторите вече предлагат на специален сайт и пакети с луксозни турове, свързани с култура, кухня и релакс. Професионални екскурзоводи и експерти по изкуство ще придружават малките групи или индивидуални туристи, за да открият по-неизвестни за широката публика забележителности. Ако сте на подобен луксозен круиз, може да се насладите на термите и солниците на Маргерита ди Савоя, на 15 км от малкото пристанище Барлета. То е в залива на Манфредония и се слави с най-големите солници в Европа, както и с термалния си център. Маргерита ди Савоя, или Маргарита Савойска на български, е кръстена на прабабата на Симеон Сакскобурготски. Солниците се простират по крайбрежието на 20 км дължина, а навътре в областта – на 5 км.

Този тур предлага приятни часове и за любителите на т.нар. birdwatching, или за тези, които обичат да наблюдават птиците. В тази защитена зона на Италия живеят над 200 вида птици, сред които и розово фламинго. Освен солниците в Маргерита ди Савоя има и важен термален център с античен произход, чиито води са богати на бром, йод и естествена кал. Там се намира и спа клуб. Това е само една от десетките оферти, предлагани на богати туристи, които ще отидат до непознатите малки пристанища на Пулия и Корфу благодарение на проекта Themis. Пулия е на четвърто място в Италия в сферата на круизния туризъм

Досега в маршрутите на големите пътешествия по вода присъстваха най-вече Бари и Таранто. За Италия круизният туризъм е изключително важен, като се има предвид дългото ѝ 7 914 км крайбрежие. До края на миналата година на италианските брегове слязоха от круизни кораби и яхти 2,7 млн.души, или с 325% повече от предишната година. Италианската класация в сферата на круизите се води открай време от Лигурия, после е Лацио, трета е Сицилия. Що се отнася до отделните пристанища, където слизат най-много туристи от круизите, първо е това на Чивитавекия, до Рим. Второ е Генуа, трето Палермо, четвърто – Бари. Става въпрос обаче за пристанища с огромен туристически поток от големи круизни кораби, предлагащи оферти за всеки джоб. Проектът Themis пък се цели в измислянето на ексклузивни оферти, скроени по мярка за капризни и любопитни пътешественици, които искат да видят по-малко известни и посещавани красоти.