От 1-ви април на много места в Италия отпада зеленият сертификат

От тази дата приключва извънредното положение в страната

От 1-ви април на много места в Италия ще отпадне общоприетият зелен сертификат включващ тест или преболедуване или ваксина, както и подобният му „супер” зелен сертификат, удостоверяващ само ваксинация или Covid преболедуване.

От тази дата приключва извънредното положение в страната, а от 1-ви май зеленият сертификат ще отпадне изцяло.

От началото на април зеленият пропуск отпада в градския транспорт, в заведенията за хранене на открито, в банките, пощите, фризьорските и козметични салони, в моловете и магазините, информира БНР. В хотелите той няма да се изисква от клиентите, а само от непребиваващите желаещите да се хранят в ресторантите им на закрито.

В заведенията на закрито ще трябва зелен пропуск, като е достатъчен отрицателен тест. Няма да има нужда от документа при спектакли на открито и в откритите спортни съоръжения. Ще се изисква за вътрешния обществен транспорт на дълги разстояния.

Всички категории трудещи се вече ще влизат на работа само с него, с което отпада „супер” зеленият пропуск. Той остава в сила до края на април за закритите места като плувни басейни, спортни зали, спа центрове, конгреси, дискотеки и други.

Маските на закрито остават без разлика между ваксинирани или не. Вече няма да се налага карантина след контакт със заразен с коронавирус. При липса на симптоми ще трябва самонаблюдение. За заразилите се с вируса изолацията остава до първия отрицателен тест или до 21 дни от заразяването, информира trud.bg.