Кипър облекчава влизането в страната

Премахва въведени заради коронавируса изисквания към пристигащите

В очакване на 50 процента повече туристи от миналата година Кипър облекчава реда за влизане в страната и премахва въведени заради коронавируса изисквания към пристигащите.

Одобреният от правителството нов План за действие за безпроблемно провеждане на полетите и експлоатацията на летищата влиза в сила от днес, предаде БНР.

От пътуващите към острова вече не се изисква да попълват преди полета т. нар. полетна карта за Кипър (CyprusFlightPass), за да могат да влязат в страната. Досега този формуляр, който бе въведен от 9 юни 2020 г., бе задължителен за всички пристигащи, независимо от тяхната националност и откъде пътуват.

Ваксинираните или преболедувалите коронавируса ще влизат в Кипър както досега, без ограничения, като представят съответния валиден сертификат.

Променя се изискването към неваксинираните пътници. От днес те трябва да преминат тест - 72-часов PCR или 24-часов бърз, само преди полета, без изследване след кацането на острова.

Премахва се и досегашната категоризация на държавите според епидемичната им картина.

Облекчаването на процедурите и условията за пътуване във връзка с коронавируса цели да привлече повече посетители и да засили туристическия сезон в страната.

Ръст на пътническия трафик в Кипър с около 50% в сравнение с миналата година очаква транспортният министър Янис Карусос, въз основа на досегашните данни за резервациите и полетите.