За Великден облекчават ограничителните мерки в Кипър

Празничната трапеза е най-скъпата за последните 4 години

За празничното настроение в Кипър допринасят Великденските облекчения на COVID мерките, които според решението на правителството влизат в сила от Разпети петък, предаде БНР.

От днес живеещите в Кипър могат да седнат в откритите площи на ресторанти, кафенета, нощни барове, музикални и танцови центрове, без да представят коронавирусния „безопасен пропуск” /SafePass/ с тестове и ваксинация. Сертификатът се изисква само за затворените помещения.

Освен това от днес се премахва ограничението за брой седящи на една маса в заведенията.

Вече няма лимит и за броя на хората, събиращи се заедно в домовете.

В същото време задоволството от дългоочакваните промени се съчетава с притеснения на потребителите за празничната трапеза, която е най-скъпата за последните 4 години.

Тазгодишните цени на традиционните за празнична трапеза в Кипър храни са се увеличили с 20% в сравнение с миналата година, показва специалното великденско проучване на пазара, проведено в навечерието на празника от Службата за защита на потребителите към търговското министерство.

Агнешкото месо струва със 17% повече в сравнение с миналата година, а флауните - типичното за Великден кипърско хлебно изделие, се продават средно с 20% по-скъпо.

С 5-10% са се повишили цените в ресторантите.