Какви елити, какви пет лева?

В цялата треска за избори и оставка, някой забеляза ли какво стана на матурите?

Гледам всички коментират само пленума на БСП и шизофренно-трескавите мятания на лидера й от „задължително гласуване“ към „гласуване през юли“, с надеждата, че никой няма да се вдигне до урните освен носталгичните пенсии. Кой кога ще подава оставка, веднага или след малко; как се окопава Станишев и с каква цел – днес това са въпросите на деня. Това е последният случай, когато обществеността се интересува от БСП, предупреди Живко Георгиев. Е, братя и сестри, аз очевидно съм изпреварил обществеността. Просто да наблюдаваш как някой всекидневно опитва да постигне нови измерения в изкуството на самоунижението, не е любимото ми забавление. Като например това да изговориш купища глупости, за да пробуташ на инат своите кандидати за Сметната палата, при положение, че от една седмица Татяна Дончева седне – стане, и само говори как хора на управляващите са подправяли имотните декларации на Делян Пеевски в интерес на последния.

Илюзията за всепозволеността е в състояние да разруши безвъзвратно репутации и животи и дано всички – включително ние, дето не сме и помисляли да се впуснем в политиката – да извадим важните поуки от днешното състояние на повсеместна омраза и дивашко упорство, до което докараха държавата шепа самозабравили се политикани. А поуката е една: просто няма начин арогантността, наглостта, глупостта и безпределната алчност да останат ненаказани. Може една цяла година да се правят на слепи и глухи за гражданските презрение и протест, но няма начин да оцелеят. Ако не друго, накрая ще си прегризат гърлата взаимно. Дано сбиртокът, дето по тия географски ширини наричаме политически елит, да се поучи от ставащото и да гледа да избягва най-скандалните грешки от сега нататък.

Днес безспорно е дошло време да се отърсим от вредните предразсъдъци и клишета за това кой е елит и кой не. Може в трескавата въртележка от политически новини да сте пропуснали една уж не толкова значителна новина: Кърджали отвява София като резултати от матурите по български език и литература. А общо като резултати софийските зрелостници с всичките им елитни и прочее гимназии се сурват на скромното четвърто място. Браво, Кърджали, браво, Смолян, браво, Благоевград! Дано това да е наистина сигнал, че идват нови елити.