Опорна точка за социологията

На всеки 12 години, или как беше там, социолозите се издънвали в предвижданията, в зависимост от това на кой господар са се клели

От сутринта се чувствам фрустриран, братя и сестри. В началото не можех да разбера какво ми е, но седнах, поанализирах това-онова и – Слава Богу – ми просветна. Идват очевидно избори – и двамата достойни господа Местан и Станишев го потвърдиха, - а още не съм видял и грам изследване на електоралните нагласи. И не знам сега какво ще стане на тези избори, защото Кънчо, Кольо, Васко Совата и най-вече Боби Цеков още не са излезли да ми кажат накъде отиват нещата. Мълчанието им отдавам не на лошо сърце, а на не сключени още договори. Така де, на всеки 12 години, или как беше там, социолозите се издънвали в предвижданията, в зависимост от това на кой господар са се клели.
Добре, че имам опит от предишното гласуване, пък и то беше твърде скоро, та да го забравя. И понеже предполагам, че връзките Възложител – Изпълнител ще се запазят и на този кръг, мисля, че бих могъл с малко усилие сам да предвидя как гореизброените ще ми го разтълкуват електоралното поведение на народа.
1. Поучени от лошия си резултат вследствие на липсата на заинтересованост спрямо европейските въпроси, традиционните гласоподаватели на БСП този път ще се мобилизират, за да опровергаят неправилните изводи за срив в подкрепата към столетницатаq и масово ще дадат своя вот, което ще доведе до около 1 543 862 гласа. Убедителният отказ на другаря Станишев да подаде оставка след измамните привидности от евроизборите, допълнително ще нахъсат електората и ще повишат самочувствието му. Извод – БСП ще бъде категоричният победител и води с 3 до 5% на втората политическа сила. Изключение от тази прогноза прави само агенция АФИС, която прогнозира 9% разлика.
2. Разколебани и отблъснати от излишното хвалебство и арогантно поведение на Бойко Борисов, гласувалите за ГЕРБ този път в мнозинството си няма да се разходят до урните. ГЕРБ е временно образование, а не истинска партия, и – оставена веднъж далеч от властта – се разпада по подобие на НДСВ. Все пак се очаква да прескочат бариерата и да имат своя малка парламентарна група в рамките на бъдещото НС.
3. ДПС си имат своя електорат.
4. Избирателите, гласували на 25 май за Реформаторския блок, са стреснати, да не кажем по-силна дума, от настъпилите в сините редици тежки междуличностни конфликти в следствие изместването на г-жа Кунева от водач на листата. Затова те няма да повторят вота си с изключение на 2% твърди хардлайнери, привърженици на ДСБ от центъра на София.
5. ББЦ отбеляза дълго очаквания от обикновените граждани пробив в политическата система на страната. Успехът им отекна достатъчно силно и оттук нататък чрез ефекта на центростремителните сили се получава едно завихряне като на снежна топка и формацията ще привлича все нови гласоподаватели. Очакванията на социолозите са, ББЦ да се окаже втора политическа сила в страната.
Та така си ги представям аз проучванията. Вие какво очаквате?