Успехите на Питбула превръщат Варна в столица на бойните спортове

Шампионът прие депутатска номинация, за да стане спортът достъпен и привлекателен за младите българи

ВИЗИТКА: Първите стъпки на големия шампион в спорта са на 8-годишна възраст. Под екранното влияние на Джеки Чан и Брус Лий започва с карате киокушин, но бързо разбира, че неговият спорт е кикбоксът. На 32 г., освен шампион, треньор и идол на младите, Владо е съпруг и отдаден баща. Убеден е, че бойният спорт възпитава, формира умения и сили за битка, но само с равностоен противник.

От морска столица Варна е на път да се превърне и в столицата на бойните спортове. Хиляди млади хора влизат в ремонтираните спортни зали на града и тренират здраво, водени от желанието да бъдат като Владимир Вълев, познат в световния кикбокс като Питбула, пише “24 часа”.

За тях той е идол, пред чиито успехи се прекланят, и модел да подражание, чиито стъпки следват.
„Когато един българин излиза в центъра на Москва, набива всички и светът е в краката му под звуците на българския химн, можем само да сме горди и да благодарим, че го имаме!“
Така бившият спортен министър Красен Кралев избра да представи пред варненци една от иконите на младите край морето – Владимир Вълев-Питбула, след като световният шампион по кикбокс прие да бъде кандидат за народен представител от ГЕРБ.
Големият шампион не крие, че излиза на ринга винаги, решен за победа и с желанието да чуе българския химн, но признава, че голямата му битка е да спечели младите за спорта и те да тренират със самочувствие и увереност, че са обичани и когато са на върха, и когато търсят пътя към него.
След като през 2016-а Варна го избра за спортист № 1, партия ГЕРБ го покани да представлява и да отстоява интересите на спортните хора в кандидат-депутатската си листа.
Цяла кампания идолът на младите, напук на силовия спорт, който практикува и владее до съвършенство, говори само за обединение. Защото шампионът е сигурен, че обединени българите сме най-силни.

“Коварните удари под кръста са забранени в кикбокса, в политическите битки – явно са основни. Според мен обаче партии и политици вместо да се плюят, трябва да обединят усилия за нещо смислено, народът да започне да живее по-добре, да вдигне стандарта и по-високо глава”. Така 32-годишният мъж вижда смисъла от новото си занимание – близо до политиката.
За ГЕРБ го печели спортният министър от втория кабинет Борисов – Красен Кралев, който води като свои неговите битки – за създаване на масов спорт, който да увлече младите хора, и за приравняване на неолимпийските с олимпийските спортове в държавните критерии за финансиране и подпомагане.
Тренирал съм в мръсни и студени мазета при нула градуса, само на балатум. Не бях виждал истински ринг, а в целия клуб имахме само два чифта ръкавици. Това разказа Владими Вълев пред спортните деятели на Варна, връщайки лентата на професионалния си спортен живот към най-тежките години – 1996-1997 г. И не крие, че сега е изпълнен с надежда, като гледа постигнатото в родната му Варна, където вече има десетина модерни спортни зали, напълно са реставрирани и модернизирани – емблематичният Юнашки салон, зала “Конгресна” в Двореца,
зала „Владислав“

В различните краища на града вече са изградени 150 детски площадки за малчугани и игрища за масов спорт, а през 2017-а екипът на кмета Иван Портних обяви, че започва строителството на 80 спортни площадки и 4 спортни комплекса, без да спира обновяването на училищните дворове и превръщането им в средища за масов спорт.

Преди да влезе в ринга на политиката, Владо е пробвал и жилото, и меда на живота. С къртовски труд и упорство той печели три световни аматьорски титли, още толкова – европейски и най-голямата – световен шампион при професионалистите във версия WAKO PRO. Такъв България не е имала преди Питбула.
Звездният миг на 32-годишния варненец е на 25 ноември миналата година. Тогава Питбула нокаутира насред Москва противника си Максим Колпак и записва срещу името си титлата първи световен шампион в професионалния кикбокс в стил К1 в категория до 71,800 кг. Шампионският пояс Владо носи на 5-годишния си син Станислав, на който посвещава и историческата си победа.

Три години по-рано, през 2013-а, Владимир Вълев е титулован за боец №1 на планетата между хиляди състезатели на световното първенство в Бразилия. Преди това – през 2011-а г. в Македония варненецът печели златото, броени дни преди да стане баща.

С този най-щастлив в живота си миг – бащинството, спортистът свързва и едни от най-критичните моменти от живота си. След славата в родната Варна го посреща суров живот. Освен че бори контузиите от спорта, Владо остава без работа, без пари и със солидни дългове, натрупани за състезателната му подготовка.
Принудата го прави охранител в дискотека, за да изхранва семейството си. Работи на още две места почасово.

Притиснат от трудностите и докаран до отчаяние,

той за кратко си налага крайна дистанция от спорта – спира не просто да играе, а гаси телевизора, когато дават кикбокс.

Приятелска ръка го вади от тежкото състояние и го връща в играта така, че да покори световния връх през 2016-а и да просълзи България под звуците на химна.
Днес Владимир е и треньор. И с много хъс и отдаденост подготвя бъдещите шампиони. Но не се отказва да защити титлата си на световен номер 1.

Докато Вълев води предизборна битка за доверието на варненци, в Тайланд, на световното по кикбокс, двама негови последователи и възпитаници представят България – четирикратният световен шампион и заслужил майстор на спорта Милен Маринов и световният и европейски шампион Кристиян Георгиев.

Страховития прякор Питбула Владо получава още като дете

Тогава тренира със Станислав Бахчеванов. Талисман на залата по онова време е питбул, а Владимир, макар и малък, играе с толкова хъс, че не прави дори крачка назад. Затова Питбула става част от името му още тогава и днес така го знае целия спортен свят.

Въпреки че животът му е показал и бляскавата, и най-суровото си страна, варненецът никога не се изкушава да играе за друга държава. А предложения не му липсват.

Националният флаг и „Мила Родино“ за него са непреходни и незаменими.
Такива иска да са те и в сърцата на младите българи.

 

Източник: varnautre.bg