Закривай парламентарния катун

Видно е, че една година стига! Видно е че това 42-ро Народно събрание трябва да отиде в историята

Народното събрание за пореден и последен (надявам се) път тази сутрин се опита да симулира някаква дейност. Едва 109 депутати и то предимно от парламентарната опозиция – ГЕРБ – дойдоха на работните си места. Почти липсваха представители на управляващата турскочервена коалиция, довела българската енергетика до колапс – особено при управлението на премиера Станишев и кабинета на БСП, НДСВ и ДПС. Именно по тяхно време бяха сключени тлъстите договори за изкупуване на „зелената енергия“ на цени многократно надвишаващи тарифите на АЕЦ „Козлодуй“. Именно червените бяха тези гарантирали вложенията на олигарсите и прословутите фотоволтаици.
Уви, през февруари миналата година с помощта на Пеевските вестници Станишев и Местан съумяха да хвърлят цялата вина върху Борисов и неговите министри. Но случайности в политиката и едрия бизнес няма – особено като погледнем опорните точки на Иво Прокопиев, странно защо твърде подобни на опорните точки на БСП. Оглушително все още е мълчанието на сигурния бъдещ член на Европарламента Курумбашев, който знаем има солидни интереси в енергетиката подобно на своя кум Прокопиев. Оказа се, че издателят на „Дневник“ и „Капитал“ си има къртица на „Позитано“ 20, проводник на олигархичните интереси в родната енергетика.
Биеха се в гърдите, че намалили тока, че ДКЕВР работи по нов модел, че вече всичко било прозрачно и в полза на потребителя и работещите в сферата. Кое ви е прозрачно, бе? Сделката с Ковачки за гласовете на миньорите срещу държавно дотиране на мръсния му бизнес – мръсен и буквално и преносно. Бизнес в който на хората не се плащат заплати и осигуровки, всеки ден се плашат с уволнения на сутрешния инструктаж за гласуване с бюлетина номер 15 – бюлетината на Станишев и БСП.
Тази сутрин от страната на управляващото мнозинство само Орешарски и Стойнев бяха в Народното събрание. И за тях май стана ясно, че са ги насадили на пачи яйца. Оставени сами на себе си от довчерашните другари, които утре няма да се посвенят да ги хвърлят на кучетата, оправдавайки собствената си некадърност, алчност и далавера.
Видно е, че една година стига! Видно е че това 42-ро Народно събрание трябва да отиде в историята и забвението. Факт признат с половин уста дори от БСП и ДПС, но пък факт представляващ най-големия кошмар за проваления лидер на столетницата – евросоциалистът и купувач на миньорски гласове – Сергей Станишев.
Знаем че основният му коз пред съпартийците за пореден път надигнали глас срещу вечно втория им председател, изгубил за 7-път от ГЕРБ, е властта – „Да, другари, втори сме, но прецакахме Бойко по втория начин“. Това донякъде усмири духовете на „Позитано“ 20. Но остават два дни  до събитието, което ще разруши спокойствието и идилията – нещо като автогола на Везалов от Левски в последните минути миналата година.
Защото Станишев си беше постлал изборния резултат, но с последните две седмици кампания си заби такива автоголове, гарантиращи му кървав червен пленум след изборите. Тогава ще трябва да отговаря защо пак загуби от ГЕРБ – за осми път и защо вляво се появи нов силен играч – след спечеления мандат от АБВ и Ивайло Калфин.
Продължението на този коментар ще прочетете в ранните часове на понеделник – 26-и май.