Станишев, магистрали и египетските пирамиди

Една по една започват да гърмят всички мини, положени през уж спокойния едногодишен мандат на кабинета „Орешарски“. От медиите научихме, че строителите на автомагистрала „Хемус“ в района на Шумен вече пети месец работят на добра воля и преизпълнени с благопожелания към премиера и шефа на пътищата – Чайков. Нещо като в Древен Египет само дето не ги бият с камшик.

За посочения период са извършени дейности за близо 13 милиона лева, но вместо да плати държавата предпочита да раздаде в последните минути на своето управление обществени поръчки за над 800 милиона. Ситуацията е особено драматична предвид факта, че работниците на обекта не са получавали нито стотинка от фирмата-изпълнител за извършения труд. Съвсем нормално – има си договори, поети са ангажименти, когато държавата не ти плаща и ти няма как да платиш.

Припомняме на читателите с по-къса памет, че една от най-сериозните критики на БСП и ДПС срещу финансовия Дянков е именно неразплащането с бизнеса – действие, вкарващо наистина във фризера икономиката и пазара на труда. Но пропуснаха да споменат, че забавянето се получи поради преразглеждане на именно онези договори с близки до партията бизнесмени, сключени в 12 без 5.  В последствие парите бяха получени, но етикетът към Дянков остана – сатана, душманин на народа, бирник и некоректен платец.

Какво им е сега оправданието на властимащите? С какви очи обясняваха как помагали на групите, които са в социален риск? Как ръсиха дитирамби и надуваха фанфари за 30-те лева по Великден или там колкото бяха? Ясно как, но да излязат пак и да обяснят какво според тях е трябвало да ядат за изминалите месеци работниците край шуменската магистрала?

Министерство на Северозапада щяха да правят, заклеха се да провеждат специална политика, насочена към Северна България с цел догонване на развитите области на юг от Балкана, реиндустриализация, „Белене“. Лъжа след лъжа, в следствие които цяла Северна България пусна за БСП.

Чух, че в понеделник работниците на магистралата ще протестират – напълно нормално и в рамките на законното. Но трябваше да стартират протеста от днес – от столичната улица „Позитано 20“ където заседава пленумът на БСП. Там се очаква Станишев за пореден път да излъже, така както излъга шуменските строители. От тях, а и от нас зависи дали ще им мине номерът.