КТБ и Костов – любов ли бе да я опишеш

Учудващо партията на Николай Бареков получи солидно рамо от Командира

Най-накрая падна завесата около банката станала символ за преплитане на политика и икономика, за купуване на политици; за срастване и изсмукване на държавните ресурси по време на всяка власт. За първи път откакто започна възходът на КТБ и нейния господар Цветан Василев обикновеният гражданин има възможност да види що за чудо е този мустакат господин, превзел страната през последните близо 10 години.
Кой му е дал сила и възможности за бизнес, кой конструира империята изродила се в уродливо чудовище, кой стоеше до ден днешен зад гърба на съвременния Буров. Пеевски, Станишев...? – не! Отговорът е еднозначен – бившият премиер и лидер на ДСБ – Иван Костов.
Напоследък Командира се изявява като коментатор от името на така наречената лаборатория за оценка и анализ на риска. Накратко това ново поприще на Костов е нещо като пенсия и осребряване на индулгенциите му от влиятелни приятели. Забележете какво казва бившият премиер? Дали говори в полза на десницата и доскорошните си съпартийци? Не мисля! Съвсем резонно – няма отговор на въпроса кой, кой му даде парите за тази лаборатория? Или впрочем май вече е ясно на всички. И той се отблагодарява подобаващо.
Това което запомних от изявите му в последните два месеца е яростното лобиране за политическия проект, зад който допреди известно време стоеше Цветан Василев. Учудващо партията на Николай Бареков получи солидно рамо от Командира в предизборната кампания. Та той за своето ДСБ не раздаваше такива хвалби, каквито за хората на бившия тв водещ.
В последните седмици Костов мина от политиката към икономиката Хвърли се на амбразурата да брани КТБ и Василев, нападна главпрокурора, медиите и всички тръгнали да питат какво се случва в четвъртата по големина банка. Командира обаче съзря опит за дестабилизация на политическата система, активно мероприятие на Цацаров. Заедно с това безусловно застана зад подуправителя Гунев, който оттук насетне ще има дава много сериозни обяснение за източването на КТБ.
Костов не се посвени да поиска от държавата решителни мерки в двете затворени банки. А мерките според него са изплащане в пълен размер, далеч над гарантираните 200 хиляди лева, на всички депозити в КТБ. На какво отгоре всеки данъкоплатец ще бърка в джоба за да плаща гяволъка на Василев и неговите хора? Командира не уточнява, той не мисли за хората, никога не е и мислил.
И сега определени кръгове лансират кандидатурата на Костов за участие в служебния кабинет. И защо? Пак да покровителства галеника си Василев? Така както бе с него в началото, така е и в края. Само че май краят ще е и за двамата.