Жега! 10 рецепти за разхлаждаща домашна лимонада

Направете лятото си още по-безумно и екзотично, разхладете се в летните жеги с домашна лимонада

Лятото и придружаващите го жеги са вече факт, а с тях идват и коктейлите. Ако обичате да изненадвате гостите си или пък си падате по експериментите, ето няколко рецепти с чиято помощ ще успеете да вземете акъла на всички присъстващи.

Съвети от най-добрите майстори как да си направите освежаваща лимонада от краставици, облепиха (морски зърнастец), диня и босилек.

Динено безумие

Съставки:

Диня - 200 г

Босилек – 20 г

Лимон - 30 г

Фруктова захар – 20 г

Вода или сода - 300 мл

Начин на приготвяне: Нарежете топки диня с помощта на лъжица за сладолед. Измийте босилека и изчистете от клонките. Нарежете лимонa на филийки. В голяма гарафа изсипете първо динята и добавете лимонa, босилекa, гроздовата захар и излейте цялото количество вода/сода. Леко разбъркайте.

Лимонада от краставица

Съставки:

Фреш от краставици - 40 мл

Фреш от лимон - 25 мл

Захарен сироп - 20 мл
Сода - 150 мл

Стрък мащерка

Начин на приготвяне: Всички съставки с изключение на содата се изсипват в шейкър и се охлаждат с лед след 6-7 разтърсвания, сервирайте в чаша и долейте със сода. Украсете с резен краставица и стрък мащерка.

Джинджифилова лимонада с облепиха

Съставки:

Конфитюр от облепиха - 25 мл

Сок от джинджифил - 15 мл

Лимонов сок - 25 мл

Студен чай Earl Grey - 150 мл

Лед

Начин на приготвяне: Изстискайте сока от лимона. За да изстискайте сок от джинджифил, настържете го на ренде и прецедете пулпата през тензух. Смесете всички съставки, изсипете в чаша с лед.

Лимонада Пикник

Съставки:

Пюре от манго - 25 г

Пюре от малини - 10 г

Гроздов Калпис (японска напитка, смътно напомняща кисело мляко) - 10 мл

Сода грейпфрут - 20 мл

Лед на бучки и натрошен лед

Резени ябълка и коктейлни черешки

Начин на приготвяне:

Първо пригответе сода грейпфрут: тя се нуждае от широка лента от корите на грейпфрут, фреш грейпфрут (375 мл), още толкова сода и захарен сироп (75 мл), лимонов сок (25 мл). Всичко смесете и газирайте в сифон.

Изсипете съставките в хайбол - първо пюрето, после калписът и содата от грейпфрут, добавете бучки лед, разбъркайте с бъркалка и добавете натрошеният лед отгоре. Украсете с нанизани на клечка резен ябълка и коктейлна черешка.

Босилкова лимонада

Съставки:

Сироп от босилек - 25 мл

Сода - 100 мл

Кубчета лед

Съставки за сироп от босилек:

Босилек - 100 г

Захарен сироп - 500 мл

Начин на приготвяне: Да започнем със сиропа от босилек, босилекът и захарния сироп разбийте в блендер, а след това прецедете. За да се подготви лимонадата, първо трябва да налеете в чаша сироп от босилек, добавете лед, после сода. Гарнирайте с клонче от босилек.

Кленова лимонада с розмарин

Съставки:

Портокалов сок - 30 мл

Портокал - 30 г

Фреш лимон - 10 мл

Лимон - 20 г

Розмарин - 5 г

Кленов сироп - 40 мл

Сода - 200 мл

Лед на бучки

Начин на приготвяне: Изсипете в чаша фрешовете от портокал и лимон, добавете ситно нарязана каша от лимон и портокал, кленов сироп и розмарин, добавете ледените бучки, накрая добавете сода.

Сода облепиха

Съставки:

Боровинки - 25 г

Облепиха - 25 г

Мента - 10 г

Мед - 10 г

Лимон -10 г

Мащерка 10 г

Сода - 200 мл

Начин на приготвяне: Червените боровинки и облепихата се стриват, поставят се във висока чаша, добавете лимон, мед, мента и мащерка, залейте със сода.

Мандаринова лимонада с краставица

Съставки:

Мандарина

Фреш от лимон – 15 мл

Сироп маракуя - 15 мл

 Портокалов сок - 20 мл

Сода - 250 мл

Украса: Краставица - 2 тънки кръгчета

Начин на приготвяне: Намачкайте пулпата на мандарината. Смесете всички съставки с изключение на содата в шейкър, разбъркайте добре и изсипете във висока чаша, долейте сода и гарнирайте с краставица.

Безалкохолен коктейл "Млечна Мадона"

Съставки:

Сгъстено мляко - 30 мл

Лимонов сок - 10 мл

Пюре от праскови - 30 г

Ябълки - 20 г (+ резени за украса)

Начин на приготвяне: Разбийте всички съставки в шейкър и сервирайте във висока чаша.

Прасковен пуер

Съставки:

Чай черен Пу Ер - 4 г

Сироп праскова - 30 мл

Фреш лимон - 30 мл

Вода - 150 мл

Резени праскова - за украса

Начин на приготвяне: Сварете чая, оставете го да изстине, трябва да бъде малко по-прозрачен. После в смесителна чаша изсипете сиропа от праскова и лимоновия фреш, добавете 120-150 мл. Чай Пу Ер, допълнете с лед и добре разбийте е шейкъра. Изсипете върху лед и гарнирайте с прясна праскова и карамелена паяжина.

Количествата могат да бъдат увеличени и да си приготвите лимонадата в кани пълни с подходящите плодове, от които да разливате в чашите на своите гости.