Дебатът Цачева – Радев

Решаващият дебат между двамата кандидати за президент на Република България бе излъчен в четвъртък вечер на живо по БНТ. До дебата се стигна след като в понеделник кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева отправи покана към кандидата подкрепен от БСП Румен Радев. По предложение на Цачева - Радев да посочи деня, времето и мястото за провеждане на дебата -кандидата подкрепен от БСП прие поканата и избра ефира на БНТ. В пряко предаване двамата победители от първия тур се бориха за доверието на избирателите в техния последен предизборен дуел. 

В рамките на час и половина кандидатите представиха вижданията си за външната политика на страната, отбраната и сигурността, енергетиката, съдебната реформа и по въпроси, свързани с правомощията на президента. 

 

Цецка Цачева: В други източно-европейски държави годните на прехода и резултатите от него имат по-добър финал

В други източно-европейски държави годините на прехода и резултатите от него имат по-добър финал. Така определи последиците от датата 10 ноември 1989 г. кандидат-президентът на ПП ГЕРБ Цецка Цачева.

„Преди всичко надежда, ентусиазъм, подем. България се върна отново в Европа, падна желязната завеса. На вчерашния ден, на 9-ти ноември падна Берлинската стена, има нещо символно, че ден след това падна и тоталитарния комунистически режим. Това даде възможност на демократичните процеси, на които всички днес се радваме – възстановен парламентаризъм, свободни хора в свободна държава, върховенство на правото, на закона, свобода на движението, на капитали, на стоки“, заяви тя. 

„В същото време тъга, защото у нас не се случиха по най-добрия начин. В други източно-европейски държави годните на прехода и резултатите от него имат по-добър финал. Имам предвид олигархичните кръгове, начинът, по който бе извършена приватизацията, качеството на живот, за което все още полагаме усилие. Искаме да бъдем по-проспериращи и по-богати“, посочи Цачева. 

„Г-н Радев, ако ми позволите един въпрос. Какво е мястото и ролята на Българската социалистическа партия, която застава зад вашата кандидатура, точно в тези първи и последващи години на прехода. Не е ли това партията, която има отговорността за процесите, каквито ги познаваме днес?“, попита тя опонента си ген.Румен Радев.

Румен Радев: Комунизмът не може да се използва за оправдание на всичките ни днешни неуспехи

“Комунизмът не може да се използва за оправдание на всичките ни днешни неуспехи. Това каза кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП Румен Радев.

„Разочарование и надежда донесоха тези 27 години. Не може да не споменем всички демократични промени в нашата страна – членството в НАТО, ЕС и прехода към демокрация. В същото време в хората с усеща чувството за безпътица, чувството на отчаяние“, допълни той. 

„Двете основни грешки са, че хората имаха огромни надежди за бързото присъединяване към европейското семейство. Няма справедливост и много хора не могат да се възползват от демокрацията. Не могат да гарантират бъдеще на децата си. Отчаянието е голямо – да речем неспособността на държавата да се справи с корупцията. Това отчайва хората, това влияе на инвестициите“, подчерта Радев. Той заяви, че не е член на БСП, но е благодарен на партията, че е издигнала кандидатурата му за президент.

За бъдещите отношения на България със САЩ след избора на Доналд Тръмп за президент

По време на предизборния дебат двамата кандидати коментираха избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. 

Цачева заяви, че това е изборът на гражданите на Америка, който е демократично направен при спазването на правилата. По думите й с него всички следва да се съобразим. „Като президент, ако бъда избрана ще работя с президента Тръмп. Предстои да видим дали това е за добро или не. След кампанията нещата стават по-отговорни и балансирани“, поясни тя. 

Румен Радев заяви, че не знае как ще се чувства Цачева, тъй като преди няколко дни е заявила, че е привърженик на Клинтън. „Надявам се да може да излезе от това състояние към Тръмп“.

От своя страна Цачева коментира: „Г-жа Хилари Клинтън е политик, известна на държавниците и е по-предвидима за ЕС. Тръмп е ново лице за политиката и не познавам нищо, освен заявеното от него“. 

Радев поясни, че рискове в съвременния свят винаги има, но ние трябва да използваме възможностите, които ни дава промяната. „Имаме добри отношения със САЩ, смятам че смяната няма да повлия на отношенията“, допълни той. По думите му най-важна е сигурността. „С тях сме стратегически партньори в сферата на отбраната, това трябва да продължи. Трябва да търсим и партньорство в инвестициите. Важно е да се увеличават“, коментира той.

Кой е проевропейския канидат

По време на дебата двамата кандидати за президент коментираха кой какъв кандидат е. 

"Аз съм европейският кандидат за президент, а вие сте турският. Отношенията ни с Русия трябва да се поставени на ясна прагматична основа, гарантираща разширяването на нашите пазари. Трябва да си върнем пазарите в Русия. Бих обсъдил много сериозно тази тема. Между двата народа има духовна вековна връзка и трябва да бъде продължавана. Да не говорим за „Южен поток“, за пропуснати възможности, АЕЦ „Белене“. Всичко това трябва да бъде обсъдено отново. Първо българската страна трябва да направи задълбочен анализ за тези проекти“, заяви Радев. 

Той се обърна към Цецка Цачева като заяви, че тя е кандидатът на ДОСТ.

От своя страна Цецка Цачева опроверга твърденията на Радев като посочи, че това е несериозно, неистина и лъжа. 

"Факт е, че сред изселниците ни в Турция имаме много поддръжници, но аз съм обикновена майка, която никога не е замесвана в олигархични кръгове", коментира Цачева. Тя уточни, че президентът работи за всички българи, без да ги дели по етнос и образование. 

Цачева припомни, че световната преса е писала, че в България на балотаж отиват проруски и проевропейски кандидат. "Вие като какъв се определяте?", попита тя.

Радев заяви, че тя не му е шеф и няма да отговаря. Все пак той се определи като "проевропейски". По думите му в Турция Цачева го е разбила.  Ген. Радев заяви още, че не веднъж е казвал, че по въпроса с Крим има нарушение на международното право. Той допълни, че винаги е заявявал, че реалностите са такива, че там се вее руски флаг и трябва да се търси решение дипломатическо и рационално. Според него най-важният въпрос е интересът на българските малцинства в Крим. 

Попитан от Цачева, ако на българска земя се развее чужди флаг как ще коментира, ген. Румен Радев заяви: „Г-жо Цачева, вие вярвате ли си? Това са смешни въпроси“. Според него доказателство за това е, че охотливо пренебрегва гражданските права и проблеми в националната сигурност. 

Цецка Цачева коментира, че не е съвсем прилично да се коментират вътрешни отношения от една държава в друга. „Това, което се случва в Турция, е важно за нас. Опасявам се, че Турция се отдалечава от заявения си европейски приоритет“, коментира тя. За отпадането на визите, Цачева посочи, че ЕС има ясна политика за всяка една държава. „Критериите са конкретни и само когато са изпълнени. Тогава ще се случи такъв процес на отпадане на визите. България е правова държава. Правовата държава не дава възможност за несъответствие и липса на баланс между сигурност и човешки права. Не го разбират тези, които не са юристи“, подчерта Цецка Цачева.

Цачева уточни, че ГЕРБ в смесените райони има висок ръст на гласовете. По думите й е достатъчно е да се види картата на България от местните избори, за да се види колко етнически турци, които са членове и симпатизанти на ГЕРБ са гласували за партията.

Няма да има време за свикване на КСНС за мигрантската вълна, трябва бързо да се действа от компетентните служби

Няма да има време за свикване на КСНС за мигрантската вълна, трябва бързо да се действа от компетентните служби. 

„България води прагматична и отстояваща националния интерес политика. Проблемът с мигрантската вълна е едно от най-големите предизвикателства. Корени се в открито военни конфликти, които са близо до границата ни. Немислимо е проблемът с бежанците да е само и единствено възможно за България без да ползваме европейска солидарност, така както това се случва. Правителството и компетентните институции полагат усилия. Имаме солидарността на европейските държави“, заяви Цачева. По думите й България добре пази границите. 

„Когато става дума за сигурността, цената е последният въпрос. Няма да има време за свикване на КСНС. Не могат да произведат конкретна задължителна сила. Бързо трябва да се действа от компетентните служби. Европейската гранична бреговата охрана разполага с 1500 човека. Българската граница и гранични полицаи са неприкосновени. Евродепутатите на БСП и ДПС гласуваха скандална резолюция, за да има повече възможности за бежанци. България не провежда политики по отношение на икономическата миграция“, каза още Цецка Цачева. 

„Усилията са само през последните 2 месеца. В това време не завършихме съоръженията си. Оградата поскъпна 4 пъти. Категорично не съм съгласен за оградата. Изключително важно е да имаме ясна политика и тя трябва да защитава нашата национална идентичност. Проспахме много време. На сръбската граница се хващат много повече мигранти, отколкото на българо-турската. Без да ревизираме Дъблинското споразумение, няма как да сме сигурни и спокойни“, коментира Радев. 

Според него е необходима готовност на българската армия за заемане на границата в случай на ескалация на тази криза. „Армията трябва да има подготовка. Няма да изпратя аз армията. Армията е придатък на гранична полиция. Отговорността за охраната е на „Гранична полиция“ и МВР. Трябва КСНС по най-бързия начин. Правителството ще изпълни всичко, а президентът е длъжен да координира. Германия вече въвежда лимит от 200 000 човека. До 2020 година Германия ще отдели 92 млрд. евро за интеграция без изгледи за успех. Това означава 15 000 на бежанец. Алтернативата е запазването на нашата национална сигурност. Тук са нелегални мигранти, които разслеваме“, каза още Румен Радев.

По-високият бюджет за армията прави ли армията по-силна

"По-високият“ бюджет на армията е илюзионен”, това заяви Радев по време на дебата във връзка с бюджета на армията. По думите му той е за осигурителни вноски. Радев обясни, че по негово време бюджетът по предложение на Министерство на отбраната е бил орязан повече с една четвърт. Според него оттам са започнали големите проблеми на българската армия. „Президентът Плевнелиев опита, свика КСНС настоя, но премиерът каза, който обещал да си го изпълнява“, каза ген. Радев и посочи, че проблемът е, много сериозен с възможностите на българската армия и състоянието на въоръжените сили. Според него това с изтребителя е прекрасно, както и със закупуването на двата многоцелеви патрулни кораби. „Проблемите са в ежедневието. Хората напускат, те са демотивирани, обезверени, необорудвани. Не могат да водят нормална подготовка. Тук трябва президентът да има много ясни позиции как да запази боеспособността на въоръжените ни сили“, коментира той. Според Радев нормативната база в момента е разхвърлян двор. “Гражданският контрол се превърна в гражданско управление. Трябва да се върне военната експертиза“, заяви ген. Румен Радев и посочи, че липсата й позволява безхаберен некомпетентен министър да управлява. По отношение на това защо се е кандидатирал за президент, а не е останал да се бори за модернизацията въоръжените сили, ген. Радев заяви, че за отстояването на националния интерес на България има две възможности - да се примириш или да се бориш на друго ниво.

За Закона за държавния бюджет, Сухопътните сили, ВВС и ВМС

Ако бях президент и трябваше да реша дали да пусна Закона за държавния бюджет без да се предвиждат средства за сухопътните сили, нямаше да го направя, заяви Цачева.

„Безспорно повече от 25 години не са инвестирани достатъчно средства в обновяването и модернизирането на българската армия. Бюджетът за настоящата 2016 е 1, 35 % от общия бюджет на България. За 2017 се предлага повече това е 1,63 %“, коментира още Цачева и посочи, че това е при поет ангажимент той да стигне до 2 %. По думите й това ще бъде постигнато. Тя обяви ,че я тревожи друг момент и разказа, че в срещите по време на кампанията чувства тревогата, която има сред служителите. 

Според Цачева обновяването на сухопътните сили трябва да върви успоредно с ВВС и ВМС. Ген. Радев й напомни, че е била председател на Народното събрание и защо не е поставила този въпрос, а Цачева отговори, че разликата между нея и него е, че когато не може да убеди колегите си от мнозинството, не напуска, а остава и продължава.

За съдебната реформа

„Успяхме да направим не малко. Конституционна реформа, промените за съдебната власт, продължават останалите закони – антикорупционния, за който се надявах да бъде факт до кампанията“, изреди Цачева. „Няма да се поколебая, когато видя, че законодателният процес не дава очакваните у българското общество за справедливост“, допълни тя. 

Издигнатият от Инициативен комитет, подкрепен от БСП, Румен Радев нарече промените в съдебната реформа козметични. „Козметичните промени едва ли са ефективната борба с корупцията. Г-жо Цачева, как след разговорите с РБ се решихте да правите съдебна реформа? Юни месец бяхте казали, че тя е приключила. Вие се отказахте от подписа си“, посочи той. 

В отговор Цецка Цачева припомни, че тя е вносител на първия закон със 132 подписа. „Не съм се отметнала. Подписът ми стои. На първо чете Антикорупционният закон ще бъде факт до края на календарната година, въпреки съпротивата на опозицията“, подчерта тя. 

По отношение на това какво би направил, ако стане президент, той добави, че ще посети Румъния във връзка със системата там, която осъди политически лица в страната. „Ще поканя съответния румънски представители, за да говорим за сериозна съдебна реформа и като президент ще настоявам за съдебна реформа“, коментира Радев. Към това той поясни, че ще види мотивите на всички заинтересовани. „За намаляване на политическата зависимост, на прокуратура и инспектората на ВВС. Това е въпрос на дискусия. Ще се срещна с хората, ще почерпя и международен опит“, уточни Румен Радев. 

Във връзка с това какво може да направи българският президент за съдебна реформа и борба с корупцията, Цачева отбеляза още един пример, сред който и че от ноември действат новите правила в законодателството. По думите ѝ това е нейната кауза преди да бъда в политиката. 

„Аз знам след срешите с бизнеса и с обикновените граждани колко много те желаят справедливост“, добави Цецка Цачева.

За обединяването на нацията и националните интереси

Според ген. Румен Радев президентът трябва да е обединител на нацията. По думите му вотът за президент му дава силата той да бъде партньор между партиите, институциите, между гражданските сдружения и българските граждани. 

„Президентът трябва да може да изслушва всички страни. Трябва да може да търси консенсус. За да имаме обединение, ние трябва да имаме цел. Не може просто да се обединяваме, ако нямаме цел“, заяви Радев. Попитан коя е българската национална цел, той посочи, че в нашата държава всеки български гражданин трябва да може да реализира своя талант, да има правото и на труд, на спокоен и сигурен, живот със стандарт и качество на живот в една среда с ясно бъдещо развитие. 

Кандидатът за президент от ГЕРБ Цецка Цачева заяви, че нацията е разделена. Тя подчерта, че не приема от избори на избори, било то парламентарни или местни, да не се зачита постигнато от предходно управление. По думите й трябва да се преодолее дефектът на управлението. 

„Това се постига с изготвянето на национална доктрина“, каза тя и посочи, че президентът трябва да започне диалога с неправителствените организации и политическите партии за изработването на една такава доктрина. Според Цецка Цачева това е необходимо, за да сме сигурни, че дори когато демокрацията го изисква, налага и допуска или има смяна на политически сили трябва да е ясно, че посоката на развитието на България няма да бъде отклонявана. 

Цачева коментира и темата за националния интерес. „Неведнъж заявих в тази кампания искам да видя образована, богата просперираща българска нация, която да живее в една стабилна държава с работещи институции. С уважение към различните етноси“, подчерта кандидат-президентът от ГЕРБ. Тя призова да се забрави езикът на омразата, който се чува от пленарна зала често. 

„Ние всички сме част от единната българска нация и такава трябва да я завещаем на българските деца“, заяви Цачева.

За кандидат-президентската кампания - кой е използвал езика на омразата и кой е бил толерантен

Двамата опоненти коментираха кандидат-президентската кампания и това, каква човешка история е останала в мислите им от нея. 

Ген. Румен Радев заяви, че в едно село на границата на България го е впечатлило твърдението на хората, че са свикнали да живеят без пари и без подкрепата на държавата. Той обясни, че хората са го помолили да върне достойнството им. 

„Това означава, че българите не са се предали. Това означава, че има кауза, за която един президент да стои и да се бори. Той трябва да върне загубеното достойнство на нацията, защото много политици се постараха българинът да живее с убеждението, че неговото национално достойнство е потъпкано“, коментира Радев. Според него това е спойващият елемент, защото целта е високо качество на живот, благоденствие, в една сигурна обстановка, но с достойнство. 

Кандидатът за президент от ГЕРБ Цецка Цачева разказа лична история свързана с днешната дата – 10 ноември. Тя разказа, че днес на една среща гражданинът Христо Марков я е попитал дали е внучката на Иван Цачев. 

„Аз днес пристъпих синовното обещание и клетва, което дадох на баща ами на смъртния му одър. Да аз съм внучката на Иван Цачев“, заяви Цачева и обясни, че той е бил със смъртнa присъда по времето на комунистическия режим. „Аз научих след 10 ноември“, каза тя. Цачева разказа, че е попитала родителите си защо са крили толкова години и защо тя и сестра й не са знаели какъв е коренът им и каква е пъпната им връв. „Баща ми да ми прости“, каза Цачева. Тя обясни, че знае, че хората не я харесват, коментира, че не е красива. 

„Правиха разследване за дипломата ми“, поясни Цачева. Тя коментира, че я е разтърсило в кампанията това, че са я нарекли ляв кандидат. „Искам извинение и прошка от баща ми, защото аз го направих днес. Толкова години го тая, но ситуацията е такава, че ние трябва да спрем с тези разделителни линии“, подчерта кандидатът за президент от ГЕРБ. 

От своя страна ген. Радев поднесе своите лични и искрени съчувствия за личното признание. „Наистина се надявах, тази кандидат-президентска кампания да не бъде асоциирана с едни парламентарни и чисто политически избори. Това беше шанс да не се делим, но ние точно в тази кандидат- президентска кампания разделяхме българския народ. Тук мога да кажа, че вината не е моя“, коментира Радев. Според него със свирепата си атака на всички министри, от които България чака да работят, всички вкупом са се юрнали, не толкова в атаки срещу него, а да разединяват нацията. 

Цачева заяви, че колегите й от ГЕРБ са я упреквали, че е водила толерантна кампания. „Не съм първа младост, всички бяха срещу мен“, коментира тя и попита дали някой може да го опровергае. Цачева подчерта, че е запазила толерантен и коректния изказ. „Аз вярвам, че доброто ще бъде оценено, но е по-важно аз как ще се чувствам, когато ми се наложи с всичките тези хора“, добави Цачева. По думите й така или иначе тези каузи, ще продължи да ги работи и отстоява.

Радев: Време е да се обърнем и да гледаме смело към бъдещето, крачейки напред

Мисля, че ние вървим към бъдещето обърнати назад. И крачейки гърбом ние на всяка крачка се спъваме. Време е да се обърнем напред и да гледаме смело към бъдещето, крачейки напред, каза кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев в края на дебата. 

„Време е да престанем да се разделяме“, заяви той. По думите му преди пет години президентът е бил посочен от ГЕРБ. „Резултатът го видяхме. Нека този път не правим тази грешка. Нека този път българските граждани да изберат сами, затова ги призовавам, за да имаме наистина самостоятелен, независим президент. Президент, който да бъде лидер“, каза Радев и посочи, че държавният глава трябва да се е доказал, че в сложна обстановка може да взима решения.

Цачева: Тръгвам към президентската институция с експертизата си като юрист, с опита, който съм натрупала, с твърдостта и решимостта да не се отказвам

Тръгвам към президентската институция с експертизата си, която имам като юрист, с опита, който съм натрупала, с твърдостта си и решимостта си да не се отказвам. Това каза във финалното си изказване кандидатът за президент на ПП ГЕРБ Цецка Цачева.

„Конфуций е казал, че ако стоиш дълго на пръсти – падаш. Така е и с политиците тогава, когато не си истински, когато не си себе си, няма как дълго време да заблуди гражданите“, заяви тя. „Аз тръгвам към президентската институция със своята експертиза, която имам като юрист, с опита, който съм натрупала, с твърдостта си и решимостта си да не се отказвам, когато за момента има непреодолими препятствия и не мога веднага да постигна своята цел“, обясни Цачева. 

„Много важното, на което държа е, че България трябва да спазва посоката си, трябва да останем в Европа, защото и Европа е в България. Трябва да работим за демократичните ценности, за свободите, които имаме, защото те не са даденост и много лесно биха могли да бъдат отклонени“, посочи тя. 

„Това е отговорността ни в избора, който ще направим в неделя“, заключи Цецка Цачева.

 

 Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"