Борисов: Цачева е много по-подготвена за президент от Радев

Грешката за този резултат на изборите е изцяло моя, призна премиерът

"Нека да честитим на новия президент на САЩ Доналд Тръмп. Дано политиката, която води, да не е всичко това, което изговори в кампанията си. Времето у нас и неприемането на Парижкото споразумение, което и той не признава, ще доведат до катаклизми в света." Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването "Лице в лице" по bTV.

"От сутрешните блокове до вечерните шоу-предавания всичко беше против нас. Това е съществената разлика между нашата предизборна кампания и тази в Америка", така Борисов направи паралел между изборите в САЩ и у нас.

"Американците си избраха президент - ще видим след два-три месеца как ще е, нека да изчакаме. Ако Радев пък у нас спечели не вярвам да се случи апокалипсис. Снощи до късно се карах на кметовете и дейците в ГЕРБ, които на места се опитват да плашат, че ако не е нашето правителство ще стане лошо. Не е нужно да се плашат хората - за всяко управление има алтернатива", заяви Борисов.

"Старахме се много и истински. Грешката за този резултат на ГЕРБ на президентските избори е изцяло моя. Първо, че референдумът беше в един ден с президентските избори, но не исках да харча пари за два избора", уточни той. 

"Гласувах на референдума, а отделно и от ГЕРБ решихме да подкрепим и трите точки в него. Едното от тях обаче ще доведе олихаргията пряко в управлението - това е субсидията от един лев", предупреди премиерът и заяви, че така отново ще започне "носенето на куфарчета".

"Без значение дали след неделя ще бъдем в управлението или в опозиция, ние ще работим по това 120 депутата - един лев субсидия. Но нека Слави Трифонов слезе от сцената и влезе в политиката. Едно е да говориш от сцената, друго е да носиш отговорност", препоръча премиерът.

"Властта не е никакво удоволствие. Тя не носи нищо - само огромно напрежение", призна Борисов.

"Три милиона и половина българи искат въпросите от референдума да се приемат. Затова и аз ще го подкрепя. Може грешката  да е моя, но...", продължи премиерът и добави, че без значение дали ЦИК ще каже, че референдумът е валиден, ГЕРБ ще работи в посока политическите партии да  приемат въпросите като закон.

"За първи път не се подадох на популизма и търсех най-подходящия човек за президент, а не най-харизматичния или най-рейтинговия кандидат. Фандъкова беше избрана за кмет преди една година – защо трябва да го причиняваме това на София. Партията очакваше аз да съм кандидат, след това Фандъкова, обичат я. Аз казах да видим кой е най-подготвеният със законите, с това, което трябва да се върши в президентството. Ще си понеса отговорностите. Винаги съм бил честен с народа и моите колеги. Цачева е доста по-симпатичн", така Борисов продължи темата защо кандидатът на ГЕРБ за президент остана втори. "Да, сгреших и ще си понеса отговорността", призна премиерът.

"Цачева е много по-подготвена за президент от Радев", продължи той. „БСП се радват, но внимават с радостта, защото не беше отчетен избора за районен кмет. Услужливо беше пропуснато това. Знаете, че там имаше проблем с едно междублоково пространство. ГЕРБ веднага реагира и самите ние предизвикахме предсрочен избор. БСП дори не са на балотаж в „Младост“. На първо място е ГЕРБ, на второ е Георги Кадиев, който ги напусна, БСП са трети“, допълни премиерът. 

„Очаквам в неделя хората да оценят кой е най-подготвен. Ще се съобразя с факта, че г-н Радев два пъти повече прави, отколкото БСП. Това е и наказателен вот към моето разбиране. Аз съм виновникът. Симпатизантите на ГЕРБ и всички страшно бушуваха от това, което причинявахме на партията 2 години. За да угодим на патриотите, защото поставиха ултиматум да намалим секциите. Знаете как направихме правителство. Не се обичахме и харесвахме, но заради стабилността“, коментира Борисов. По думите му по-малкото секции са изиграли роля на изборите в чужбина. „После дойдоха РБ за квадратчето. Пак се огънахме само мир да е. започнаха реформа в образованието и здравеопазването, ГЕРБ в парламента бранеше всички. ГЕРБ бушуваше, но бранеше стабилността заради мен. Подкрепям решенията на министрите и ги браним докрай“, каза още министър-председателят.

"Да, генерал Румен Радев на първи тур ни победи, но нека изчакаме неделята. Мисля, че тогава резултатът ще е друг", коментира още Борисов.

"Но аз имам въпрос към кандидата на БСП: "Сега новите летци ще смеят ли да летят спокойно с руски двигатели?", след като ген. Радев твърди, че ние сме приземили авиацията", потита премиерът кандидат президентът на БСП.

"Мислех, че строежът на магистрали, метрото и всичко, което правим е оценено добре. Явно нещо съм объркал като приоритети - съжалявам. Все още не знам защо получихме този протестен вот на президентските избори. Ще ми бъде мъчно единствено, ако си объркаме държавата, а не ако излезем от властта. Ако Радев спечели - първо аз ще го поздравя, но нека мислим внимателно", предупреди премиерът и заключи "Очаквам в неделя хората да оценят кой е най-подготвен."