ММС категорично опроверга неверни информации за най-голямото младежко събитие

Петър Младенов, ръководител на работна група „Младеж“ към съвета на ЕС и представител на Министерство на младежта и спорта в интервю за БТВ.

 

- Едно от основните неща, което разочаровало младите делегати е, че не са имали възможност за изява и е имало само един 30 минутен панел, в който са имали възможност да кажат нещо.

- Първо да благодарим за интереса, това наистина е едно от най-големите събития, които се случиха в сектор „Младеж“ в рамките на българското европредседателство. Това, което можем да заявим категорично е, че имаше много млади хора и представители в панелите. Те за тези два дни имаха възможност да създадат първите в Европа т. нар. „Европейски младежки цели“. В панелите, за които те говорят, определено имаше младежки представители. Това може да се види в онлайн записите, които ние излъчвахме постоянно на живо в интернет, така че да са достъпни и за млади хора, които не са физически на конференцията. Имаше представители и на Национален младежки форум, и на Европейски младежки форум. Специално искам да подчертая, че програмата беше достатъчно стриктно изготвена в работна група с участието и на двете организации. Целта беше наистина да се чуе гласът на младите.

- Те повдигнаха и въпроса с билетите и коментираха, че е имало проблеми с логистиката.

- Искам категорично да заявя, че парите за техните билети ще бъдат възстановени.

- А защо тази година не е било като предишни години?

- Ние нямахме конкретно изискване от ЕК, която кофинансира събитието как трябва да бъдат закупени билетите. Искахме да дадем гъвкавост на младите – сами да си решат дали могат да дойдат по-рано в България или да си тръгнат по-късно след събитието. А не да ги задължаваме с точно определени дати. Направихме го за тях.

- А чия идея беше въпросната вечер с момичетата и алкохола?

- Просто официалната част от програмата завърши с вечеря в хотел. В нея имаше програма от студенти, в която имаше народни танци. Всичко след това беше неофициално. Как да се изразя – това са неформални събирания на младите хора, които обменят добри практики. Не сме направили нищо по-различно от Малта и от Естония.

- И при техните конференции ли е имало част с голи момичета?

- Вижте, нашата задача беше да предоставим платформа, за да могат младежите да си говорят и да обменят практики. Ние не можем да контролираме програмата на опредлено заведение или събитие.

- Но как избрахте това заведение?

- Ние слушаме младите и избираме това, което е атрактивно за тях.

- Вие сте млад, на колко сте?

- На 27.

- Ходите ли по такива заведения?

- За съжаление нямам време от Председателството и работата за младите. Но в крайна сметка всеки млад човек ходи там, където му е приятно и където може да разпусне.

- Вие присъствахте ли въпросната вечер?

- Присъствах на всичко, защото бях ангажиран с логистиката.

- Всички ли си тръгнаха толкова разочаровани, защото виждат разсъблечени танцьорки?

- Даже напротив. Бяха ентусиазирани, че сме им дали такава възможност за – ще използвам чуждица – „нетуъркинг“. Всички успяха да се забавляват и да отпразнуват първите европейски младежки цели.

- Указанието да бъде аплодиран премиерът след неговата реч не ви ли връща към комсомолски времена?

- Първо да спомена, че за първи път на такова събитие имахме доброволци, на които ще бъде признат доброволческия стаж. Там трябва да е фокусът. Никога не сме им давали подобно указание – те сами си избират какво да правят.

- Има скрийншот от телефон на изпратеното от въпросното ваше момиче...

- Според мен наистина всеки сам си решава какво да направи. Затова и се овластяват младите хора. Ако са искали да го аплодират и им е харесало, това, което е казал – естествено, че ще го направят.

- Вие смятате ли, че се изложихме пред чужденците?

- Не, но смятам, че фокусът се измества в момента. Ние трябва сме щастливи, че имаше такова голяма събитие, че се включиха представители на ООН, които подкрепиха приоритетите ни и имаме конкретен резултат. Нека обърнем фокуса към резултатите.