Чумата по овцете – емоция срещу факти

От няколко дни интернет е залят от изключително емоционални снимки и коментари за избиването на хиляди кози и овце. Властите са обвинявани в „геноцид“ и „безпричинно умъртвяване на животни“. Изписаха се цели конспиративни теории за това какво се прави, защо се прави и най-важното – кой има полза от това.

Нека обаче оставим за момент емоциите настрана и да погледнем сухите факти.

Какво представлява заболяването?

Известно е като PPR (Peste des Petits Ruminants) или на български – чума по дребните преживни животни. Болестта е силно заразна и засяга основно овцете и козите. Записани са обаче и случаи на предаване на вируса на диви животни като елени и сърни, освен това убива камили и по-дребни преживни видове. Крави и биволи също могат да заболеят, те обаче не проявяват симптоми, а само пренасят вируса. Смъртността е огромна – 80-100%.

Заболяването се появява за първи път в Кот Д‘Ивоар през далечната 1942 и оттогава успя да обиколи света и да разболее добитъка в над 70 страни. На европейска земя обаче болестта достигна за първи път през лятото на 2018 г. – в България. Премина у нас през турската граница.

Иначе учените са оптимисти, че ако бъдат избивани заразените екземпляри чумата може да изчезне в близките 15 години.

Как се предава и опасно ли е за хората?

Чумата се предава най-често чрез директен контакт с заразени животни. Другите възможности са по въздушно-капков път чрез вдишване или със замърсени фуражи или други продукти. Предава се лесно и ако не бъде ограничена навреме може за дни да обхване огромни територии.

Добрата новина е, че за разлика от птичия грип, това не е вирус, от който могат да се разболеят и да загинат хора. Липсата на информация обаче ни хвърли в другата крайност – изпадна се в заблуда и фалшиво успокоение, че тогава вирусът не ни засяга. Месото и млечните продукти от заразени животни обаче не са подходящи за консумация.

И ако заразени животни измрат от болестта вместо да бъдат умъртвени и унищожени – компенсациите няма да са в сила. А бъдете сигурни, че недобросъвестни собственици са напълно в състояние да се опитат да продават мъртви животни като „прясно месо“.

Не отговаря на действителността и спекулацията, че се избиват незаразени стада и няма изследвания, които да доказват чумата – такива има и бяха съобщени от българските власти. Новината беше широко отразена и от световните медии.

А каква става с птичия грип?

През 2018 г. общо засечени са 11 огнища, големи и индустриални ферми, а също така и едно ловно стопанство. Основна характерна черта на това заболяване е мутирането на щама. За 2018 убитите птици са около 1 милион, което е сериозен напредък в сравнение с април 2016 г., когато убитите птици бяха над два милиона.

Никой обаче не излезе в защита на пилетата и кокошките.

Ще бъдат ли обезщетени стопаните?

Да, обезщетенията са фиксирани и обект на допълнителни преговори. При желание някои стопани дори няма да бъдат компенсирани с пари, а с нов жив добитък.

Как се действа при заболяване в други страни?

И да не ви се вярва България не е прецедент в това отношение. През 2001 г. поради епидемията на шап във Великобритания бяха избити 10 милиона  овце и говеда. Загубите се равняваха на  10 млрд. паунда. Бройката беше толкова голяма, че труповете на животните се заравяха и изгаряха във временно изкопани за целта ровове. Безбройните пожари се показваха нон-стоп по телевизиите, а чувството на безпомощност беше опустошително.

Първоначалните опити за ограничаване на заразата със затваряне на ферми със здрави животни, дезинфекцията на входовете, недопускането на животните навън и изхранването им само вътре във фермите не дадоха никакъв резултат и заразата проникна въпреки всичко.

За да се справи страната тогава реши, че всички животни от огромния засегнат район ще бъдат умъртвени – въпреки чувствата на фермерите и въпреки огромните финансови загуби. Естествено, че и тогава някои фермери обвиняваха и не разбираха действието на правителството, те също си имаха любими животни, които обичаха, но с помощта на армията трябваше да се действа бързо и безкомпромисно. Сега и след толкова години погледнато – мерките са били правилни. А фермерите бяха обезщетени и си купиха нови животни.

Нека все пак погледнем реалистично – за тях това е добитък, гледан за месо и мляко, а не домашни любимци.

Кой и как се възползва от гнева на хората?

Умъртвяването на добитък е най-крайната и тежка мярка. Ужасът, който преживяват стопаните (особено малките производители, които отглеждат животните за собствени нужди и търговия на дребно) е безспорен.  Няма спор и че няма нищо по-човешко от това да съчувстваш за избиването на животните и мъката на собствениците им.

През последните три дни обаче ситуацията излезе извън контрол, а интернет се превърна в съд за „виновните“, които „умишлено избиват“, „подлагат на геноцид“, „оставят хора без поминък“, „обезлюдяват селата“ и т.н.

Действителността е друга.

Ако не бъде спряна заразата, то след няколко месеца може да се наложи да бъдат избити всички овце и кози в България. А ако плъзне на запад или север… Това по-добре да не си го мислим дори.

Стопаните ще получат своите обезщетения.

Макар и да не може хората да се заразят с щама, това не прави месото и млякото годни за консумация.

А кой подклажда огъня на недоволството е ясно. И днес продължават протестите в с. Шарково. Хората не допускат ветеринарите до животните. В протестът се включи и лидерът на БСП Корнелия Нинова и социалистите. Участват и хора от Бургас и Варна. По думите на кмета на селото около 50 души от тези градове са били докарани специално, за да се присъединят към протестиращите.

Изводите са си за ваша сметка.