Във футбола все още властва логиката

Спорт

23-09-2024, 17:43

Снимка:

ПФК „Черно море“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Дербито на Варна доказа, че някои закономерности не са подвластни на времето.

Футболът може да търпи промени откъм правила, технологии и регламент, но някои неща си остават неподвластни на времето. Като логиката, например.

Доказа го дербито на Варна, завърнало се на родна сцена след 2-годишно прекъсване.

След седмици на напрежение, тънки номера и закани... Черно море победи повече от заслужено градския си съперник Спартак с 2:0 като гост.

И това бе най-логичната развръзка в мач №1 на кръга у нас, като резултатът дори не отговаря на събитията на терена, но това не е най-важното в случая.

Ръководството на Спартак направи всичко възможно, за да развали спортния празник на града, поставяйки цени на билетите за феновете на "моряците" от 30 лева.

Не ги стресна и заканата от БФС за глоба заради нарушаване на наредбата.

А подобен лукс родният футбол не познава. Все още не разполагаме със стадиони, които да си заслужават подобни пари, а "Коритото" дори не се доближава до най-модерните съоръжения в България, колкото и малко да са те. 

И все пак шефовете на "соколите" решиха, че с този трик ще вземат преднина преди сблъсъка.

А може би не виждат скоро да се задава друг източник на финансови постъпления, тъй като едва ли ще ударят втори път джакпота, както бе с Александър Томаш.

Не, че нещо, но дори и дори и да има откупна клауза, едва ли ще се намери отбор у нас, който да я задейства, за да се сдобие с...Кириакос Георгиу (за по-широката общественост това е треньорът на Спартак).

На свой ред треньорският щаб, начело на който е именно гръцкият тактик, също опита да хитрува, след като включи в групата Па Конате, който не бе тренирал през седмицата.

Бившият играч на Ботев (Пд) така и попадна в състава в деня на мача, но подобни трикове не са непознати за родните географски ширини, но не носят нищо смислено.

Опитен специалист като Илиан Илиев трудно можеше да бъде заблуден, той по-скоро остана изненадан от липсата на Ромееш Ивей в стартовите 11 на съперника. 

Няма спор, това вече му се получи на Георгиу.

Иначе Цар Футбол е доказал, че е способен на велики изненади и големи сензации, но трудно човек може да си представи как Илиан Илиев губи точно от Кириакос Георгиу в дербито на Варна.

Най-малкото единият разполага с лиценз ПРО за водене на отбор в елита, а другият...има български паспорт, но дори това не е много сигурно.

А само преди седмици Иван Цветанов, водил временно Спартак срещу Левски, даде да се разбере, че дори и да му бъде предложено да продължи да работи с първия отбор, не би приел, защото не разполага с необходима за целта лиценз и иска да спазва законите у нас.

Е, много скоро тази тендеция се наруши, а Спартак си позволи второ нарушение на правилата след това с билетите, допускайки човек без съответната тапия да тренира и води отбор от професионалния футбол, което също търпи санкция.

Логиката в дербито на Варна все пак бе нарушена след последния съдийски сигнал, когато се стигна до прецедент. Тогава привържениците на Спартак поискаха оставката на своя треньор, а тези на "моряците" издигнаха транспарант "В Кирякос ние вярваме". Важна подкрепа, но не от точните хора...