Змията ли захапа Доган или той нея*

Интервю на Bulgariautre.bg с лидера на НПСД Корман Исмаилов

Корман Исмаилов е 40-годишен политик, тръгнал от младежкото ДПС, но изключен през април 2012 година от средите на партията на Сокола заради яростни критики към лидера си. Заедно с бившата дясна ръка на Ахмед Доган – Касим Дал основават  м.г. Народна партия Свобода и достойнство.


Коментарът ви за съботната случка с лидера на  ДПС Ахмед Доган?

Това е едно посегателство върху личността на български гражданин. Независимо дали това е човек, който работи в бензиностанция, златарско ателие или където и да, имаме едно посегателство върху една от най-спорните политически фигури в нашия преход, в лицето на лидера на ДПС Ахмед Доган. Това вкарва вече един друг оттенък и бих го квалифицирал като една политическа провокация.

Казвате политическа провокация. Анализатори и колеги съзряха инсценировка в случката с Доган в НДК. Медии тръгнаха със заглавия атентат, за да смекчат изказа си до посегателство. Допускате ли постановка от среди на ДПС или от самият Доган за "атентата"?

Тази вероятност не я изключвам, но мисля, че е прекалено малка и не искам да допускам, че е възможно подобно нещо. Защото ако някой е правил постановка и е прибегнал до подобен сценарии, значи това е много ниско падение. Това е нещо като удавникът да се хване за змията.

Не допускате ли, че може и да е така, позициите на ДПС са разклатени в регионите, вие с вашата партия допринесохте за това, значи може и да има такъв сценарии?

Наистина с появата на Народна партия Свобода и достойнство се заражда една много силна алтернатива в смесените региони, а и не само там, защото ние много активно работим със съгражданите ни в европейските страни, имаме подкрепа от Турция. Но е факт много голямата излоция на ДПС, както във вътрешнополитически, така и във външнополитически план. Най вече на нейния председател, който реално се опита да изиграе едно оттегляне, но се оказа, че той концентрира пак толкова власт в себе си, но без да поема вече никакви отговорности и да не търпи критика.

У вас сякаш има капчица съмнение, че нападението над Доган не е било атентат?

Не искам да влизам в това предположение. Има такива съмнения, хората, анализатори, странични хора говорят за това. Ние малко сме по-вътре в кухнята и по-добре познаваме мисленето и действията на тези хора. Наистина те са готови на всичко и не искам да влизам в спекулации в тази посока.

Навремете вие бяхте много близък с г-н Доган, бяхте и лидер на младежкото крило на ДПС. Що за човек е лидерът на ДПС?

Той е една много противоречива личност, има един образ пред медиите, има друг различен образ в по-тесен кръг. Той има много противоречиво минало, в неговата биография има много бели петна, има много лъжа и много измама, която не се знае от наблюдателите. Ние за съжаление малко късно се запознахме с досието му. А именно по начина, по който той е бил подготвян, неговата идейна мотивация, изцяло верен и предан на Държавна сигурност, на комунистическата партия ако щете, защото това е било едно от изискванията за набирането на агенти. От там нататък вече влизането му в затвора, изграждането му на образа на дисидент, на борец за свобода. Така че той и групата около него тогава, които бяха прикрити, да бъдат поставени после начело на ДПС. Така че докато Доган е на власт – само агенти на ДС ще стоят начело на Движението за права и свободи.

Вие бяхте доста време в ДПС, след като сте знаели тези неща, защо стояхте в партията?

Сравнително късно прочетохме досието му, 2008 г. беше, а преди това разбира се течеше в медиите, но ние знаехме за мита, който беше изграден за възродителите и Държавна сигурност. Това обаче се оказа сценарий. Във времето лично мен ме дистанцираха лошите практики, едно се говори на заседанията на ДПС, друго се изнася пред медиите, а и години наред как не се носи отговорност.

Дайте пример за нещо подобно?

Ще ви дам пример с тютюна и субсидиите за тютюна. Винаги се е говорело вътре, че има проблеми, обаче дори и когато сме имали министри, не се е променяла политиката, която е водела до тези проблеми. България можеше да води политика, подобна на политиката на Гърция, където има минимални изкупни цени на тютюна, а не дотации и субсидии от държавата, колкото едва да оцелеят хората.

Ще ви дам секторът образование. Толкова години за приоритет на думи се счита обучението на майчин език, а днес, след 20 години и то повече от 10 години с участието на ДПС във властта, констатираме, че не са издадени нови учебници за децата, че няма приети общообразователни стандарти по майчин език и търсим вината някъде извън, а вината е лично и конккретно в лицето на новия псевдопредседател г-н Лютви Местан. Той кадруваше в този сектор, той беше председател на комисията по образование, знаем, имахме вицепремиер, тоест ако реално това беше приоритет то много лесно и във времето щеше да бъде решен и нямаше да бъде изплозван в предизборни агитации като нападки срещу една или друга партия, която има министър в образованието.

Какво ще е поведението на Доган от тук насетне? Ще се заключи ли в Сараите си в мълчание, както прави обикновено, или този път ще излезе пред медиите, за да каже своята версия?

Той няма да спре с провокациите, в това сме убедени, защото след случая с Ахмед Емин (дясната ръка на Доган, открит застрелян в Сараите му през октомври 2008 г.), пак имаше едно отдръпване, утихване, самите хора в ДПС не знаят какво още предстои.

Дали пък няма да насочат стрелите си към вашата партия?

Нека ги насочат към нас, към който искат да ги насочват.  Нашата работа е да вадим на бял свят истината, а вече избирателите ще направят това, което преценят на изборите. Но при тях ще продължава процес на втвърдяване и капсулиране към твърдото ядро, опит за подчинение на вероизповеданието и използването му по време на предизборната кампания.

В тази връзка ще разчита ли НПСД на антиДПС и антиДоган риторика, за да убеждава хората в смесените райони, за да гласуват за вас?

Хората от малките общини и села, които са под контрола на ДПС, искат да чуят истините. Те искат някой да каже това, което те не могат да кажат – как цели роди са назначени, как хора без дипломи, но са от родата, са назначени. Как възродителите днес са общински съветници, кметове,които са глобявали хората за това, че примерно говорят на турски в селата, за това че обрязват децата си, за това, че са облечени традиционно.

Като кажете тази истина, тя достатъчна ли ще е?

Мисля, че това е най-силното оръжие. Доган в словото си говори за свобода и демокрация, но единствено истината може да освободи хората, да им вдъхне доверие и разбира се търсим хора, които няма да се подадат и няма да устоят на натиска в тези региони, хора, които са чисти, ноебвързани с Държавна сигурност, хора които ние да изберем по регионите, където активно се структурираме и търсим председатели, лица на партията ни, водачи на нашите листи.

Какви са амбициите ви за парламентарните избори, които предстоят лятото?

Активно се готвим за самостоятелно участие, във всички общини работим за изграждането на структури, предстои откриването на клубове в 20 областни града. Конструират се органите на партията. Водим и много добър, открит и честен диалог с партиите от център и дясното пространство .

С кои?

Със СДС, НДСВ, Обединени земеделци. Ние търсим комуникация и партньорство с партиите, които ценностно и идейно са ни близки. А дали ще влезем в предизборна коалиция, това решение вече ще се вземе от структурите и от Националния координационен съвет на партията. Надявам се това да е ясно в края на февруари, началото на март.

Значи тогава да очакваме център-дясна коалиция, която да се яви на изборите?

Обстановката е много динамична и е трудно да бъде прогнозирана. На нас ни трябват лица и хора, които са чисти и незабъркани в корупция. Новите лидери, 30-40-годишните трябва да получат шанса за обновяване на ценностите, където няма да мога  да се използват
всякакви средства, където целта оправдава средствата, а клишето няма да се прилага. С добри средства да вършим добрите си намерения.

*заглавието е на редакцията