Туристическият бранш непреклонен, брани освободения Иво Маринов

13 браншови организации се срещнаха с министър Асен Василев, чакат утре добрата новина и връщането на зам.-министъра на поста му

"Продължаваме да настояваме Иво Маринов да бъде върнат в икономическото министерство и отново да поеме сектор "Туризъм", обяви пред Bulgariautre.bg Витан Иванов, председател на Съвета по туризъм в София.

13 браншови туристически организации, които преди дни застанаха с петиция зад освободения зам.-министър, се срещнаха днес с ресорния икономически министър Асен Василев и настояха излъченият от тях като експерт Иво Маринов да бъде възстановен на поста му.

"Министърът беше добронамерен и диалогичен, дано утре имаме добрата новина", поясни Иванов и допълни, че на срещата са станали ясни още две кандидатури, предложени от различни структури за овакантения пост.

Едната е на Анелия Крушкова, бивш шеф на Държавната агенция по туризъм, назначена от Тройната коалиция, но освободена от бившия премиер Бойко Борисов.

Другият номиниран е Румен Драганов, бивш председател на Съвета по туризъм в София и настоящ директор на Института за анализи и оценки в туризма.

"Министърът се обърна към нас и призова до утре ние също да предлагаме кандидатури. Смятам, че 70 на сто от нас, 13-те туристически организации, ще подкрепим Иво Маринов, защото той е човекът, работил по няколко Наредби, от общо 14-те към новия Закон за туризма, които са жизнено належащи за нашия бранш.

Именно наредбите трябва да конкретизират нещата, не може да работим на тъмно и то два месеца преди откриването на летния сезон. Една от тях е за младежкия и детски туризъм, защото сега там е бъркотия – всеки учител може да наеме автобус и да води деца на екскурзия. Нали не искаме да се повтори трагедията от Лим?", попита Витан Иванов чрез Bulgariautre.bg.

По думите му не сега е времето да се правят рокади в МИЕТ, защото туристическата индустрия дава 3 милиарда лева годишно на държавата, а това са 12,5% от Брутния вътрешен продукт на страната, а в сектора се трудят над 350 000 души.