Десятъкът мина с гафа на ГЕРБ за "мързеливите милионери"

Управляващите оставиха ДДС-то върху дарителските SMS-и

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за ДДС, с които се предвижда въвеждането на 10% данък върху лихвите по депозитите.

Гласуваха 117 народни представители, 86 бяха "за", 29 – "против", 2-ма – "въздържал се".

Дебатите в парламента минаха през ожесточени спорове между управляващи и опозиция, а и с гаф от страна на съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който обяви, че Десятъкът не е насочен срещу бедните хора, а към мързеливите милионери.

Точните му думи, който прозвучаха от парламентарната трибуна бяха:

"Данъкът върху лихвите е насочен срещу мързеливите хора, които разчитата на парите си, вложени в банки.Сегашната система облагодетелства банките и хората, които не искат да работят", аргументира се Велчев.

Михаил Миков от Коалиция за България се вбеси от казаното и обяви от място, че политиката на ГЕРБ е цинична.

"Да твърдиш, че България е страна на лихвари и рентиери, трябва напълно да си загубил компаса", продължи той, но вече от трибунката.

"Популизмът и наглостта на социалистите си казва думата", отвърна му набързо Велчев

Според него въвеждането на този данък е социално справедливо.

"Хората, които имат до 1000 лв. депозит, ще плащат по 20 до 30 ст. данък на месец, а ще получат от правителството по 15 лв. върху пенсията си", каза той.

Накрая депутатите от мнозинството отхвърлиха останалите три законопроекта за промени на Закона за ДДС, в които се предлагаше отпадане на ДДС върху дарителските SMS-и.