Гигантският ТЕЦ край Резово първа стъпка към АЕЦ?

Жителите на пограничния район разчитат на българската страна за информация и помощ

Огромното съоръжение, което в напреднал етап от изграждане на километри от българската граница може да се окаже само първата стъпка към вдигането на АЕЦ до Инеада.

Това коментира бившият кмет на Царево Петко Арнаудов, който вчера, заедно с колегата си от БСП - Бургас вчера лично направи проверка на място в пограничното градче на съоръжението. Той сподели, че размерите на изграждащата се ТЕЦ до Инеада е огромна, а към нея се прави пристанище, чиито параметри се доближават до това в Бургас.

От друга страна се оказва, че жителите на Идеада също са много малко запознати с проекта, който е на стойност 2 млрд. долара. След разговори на българската група с гражданите и инициативния комитет там е станало ясно, че жителите на Инеада ще разчитат на българската страна за информация и съдействие, в случай на опасности.

По думите на ексградоначалника, стряскащите размери на съоръжението могат да доведат до опасни екопоследици върху районите, както от туриска, така и от българска страна. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен