Бебето на Сияна било мъртвородено, няма да я съдят

Заключенията на съдебните медици сочат, че плодът не бил жив поне от 24 часа преди раждането, следствието обаче продължава

24-годишната Сияна Ралева, която роди бебето си у дома, няма да бъде съдена. Според заключението на съдебно-медицинската експертиза плодът е бил мъртъв 24 часа преди раждането. Това означава, че семейството не носи отговорност за смъртта на бебето. 

Разследването обаче продължава, заяви за Burgasutre говорителят на Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова.

Разследващите работят и по други версии, като една от тях е дали смъртта на детето е поради немърливост и по вина на лекарите, които са наблюдавали бременността на Сияна.

Младата родилка е имала проблеми с менструалния си цикъл, поради което първоначалната дата на термина й за раждане е 17 октомври. Впоследствие обаче се променя с цял месец на 17 ноември. Това вероятно е причината Сияна да не потърси лекарска помощ по-рано, коментира прокурор Маркова.

Както Burgasutre писа случаят с роденото в домашни условия бебе предизвика вълна от реакции и редица въпроси. Срещу раждането у дома се обявиха първо медиците с мотива, че това е изключително рисковано както за родилката ,така и за плода. НПО пък поискаха всеки сам да избира мястото на раждане и промяна в законодателството ни.