Само за седмица: 100 000 лева за бебето в кома

На 12.12.2012 стана една година откакто Филип е затворил очички

Сумата за първата фаза за лечение на 2-годишния Филип, който от година е в кома, вече е събрана. Само в рамките на седмица по сметката на бебето са преведени 100 000 лева, съобщи за Plovdivutre.bg майката на детето Светла.

На Никулден ви разказахме за голямото изпитание на Светла Пенкова и Игнат Славков, родители на малкия мъж. След нашата публикация към тях заваляха окуражаващи думи и реална помощ.

Момченцето им повече от година е в кома заради лекарска грешка. По-рано поставена задължителна ваксина срещу морбили обрича Филип на дълъг сън – след преждевременната манипулация мозъчната му дейност спира, но органите му продължават да действат нормално. Детето изпада в така наречената будна кома. Преди няколко месеца, след като лекарите в България заявяват, че състоянието на детето е нелечимо, семейството решава, че ще изпрати бебето в руска клиника за висококлетъчни технологии.

Животът на малкия Филип е изпълнен със символи. Вчера на 12.12. 2012 г. се навършва точно година от както той е изпаднал в будна кома. Точно сега само за няколко дни хиляди българи протегнаха ръка и дариха 100 000 лева за лечение. Близките се надяват детето им скоро да отвори очи.

Консултантът на Филип у нас д-р Любомир Василев, единственият упълномощен представител на Клиниката по интервенционална и възстановителна неврохирургия, която има лиценз за лечение със стволови клетки в Русия, вече разказа пред Plovdivutre.bg как ще бъде лекувано детето. Преди два дни той съобщи, че от московската клиника се ангажират да поемат случая.

Първата фаза на лечение ще започне веднага след празниците, които в Русия продължават по-дълго. "Курсът ще стартира след 15 януари догодина, а необходимата сума за цялото лечение ще стане ясна до края на седмицата", уточни майката на момченцето.

Новините около Филип може да следите на страницата му във Фейсбук "Да помогнем на Филип да се събуди".

Plovdivutre.bg подкрепя благотворителната кампания за момченцето. Родителите на малкия мъж съветват при попълване на бланката за основание на банковия превод да вписвате ''дарение''. В противен случай се удържа 6 лева за услугата.

Припомняме дарителската сметка:

Филип Игнатов Славков

IBAN: BG40 UNCR 7000 1520 7863 99

BIC на УниКредит Булбанк: UNCRBGSF