Джубрилов и сие пак в съда за лихварство и рекет

Лош обвинителен акт върна процеса на първа инстанция

Лош обвинителен акт върна делото срещу ексшефа на родната ММА федерация Любен Джубрилов и 5-има негови авери, обвинени в лихварство и рекет, отново в Бургаския окръжен съд, показа проверка на Burgasutre.

Това е решението на апелативните магистрати, които гледаха процеса на втора инстанция.

Както Burgasutre писа Любен Джубрилов, който е в неизвестност от преди началото на процеса, бе оправдан на първа инстанция по обвинението, че е ръководил банда лихвари и рекетьори. Невинни от делото излязоха още Тодор Атанасов и най-младият в групата - Стоян Тенекеджиев, който в момента излежава присъда по друго обвинение.

За виновни първоинстанционният съд призна Илиян Стоянов, който получи 2,6 г. условно и брат му - Александър, който според магистратите трябваше да лежи 7 г. зад решетките. Година по-малко бе наказанието, което окръжните магистрати присъдиха на Георги Генчев.

Делото стигна до апелативния съд след като бе обжалвано от Генчев и Стоянови, както и по протест на държавното обвинение заради оправдателните присъди на останалите трима. 

Според въззивния съд обаче в обстоятелствената част на прокурорския акт липсва конкретика относно повдигнатите обвинения на всеки един от шестимата обвиняеми. "Разказаното от прокурора не убеждава в съществуването на задружна престъпна дейност дори само срещу тримата, признати за виновни от окръжния съд - Георги Генчев и братята Илиян и Александър Стоянови", сочат в мотивите си магистратите.

По тези причини съдът върна делото в началото на съдебната фаза. Решението не подлежи на обжалване.