Столичани зарязаха колите, метнаха се на метрото

Всеки ден с подземната железница се возят 300 000 души

Със 125 000 човека на ден са се увеличили пътниците в метрото след пускането на втория лъч от „Надежда” до „Лозенец”, съобщи за в. „Монитор” шефът на „Метрополитен” инж. Стоян Братоев.

Всеки ден с подземната железница вече се возели 300 000 човека.

 „Прогнозирахме ръст от 130 000 пътници в първите три години от пускането на втория лъч, но ще го достигнем още в първата година”, отчете инж. Братоев.

Засега обаче не се предвижда съкращаване интервала на движение в пиковите часове. Така за трасето от „Обеля” до „Цариградско шосе” той ще остане между 3,15 и 3,5 минути, а от „Надежда” до „Лозенец” ще е на 6 – 6,5 минути.

В първия лъч влаковете се движат по-често, защото е по-дълъг – 20 км, и има повече пътници. Вторият е с дължина само 11 км.

Пускането на втория метролъч е довело до отлив на пътници от някои автобуси

„Затова се закриват три линии, а маршрутите на други 8 се променят”, каза зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов.

От 1 януари линия 214, която свързва „Младост 4” с Централна гара, няма да съществува. Пътниците ще пътуват между двете крайни точки с рейс 213.

Закрива се и автобус 53, който се движи от кв. „Филиповци” до Сточна гара и обратно. Рейсът се е движел през 50 – 60 минути и е бил почти празен. Пътниците ще бъдат обслужвани от автобуси 47, 48 и 81. Закрива се автобусна линия 41 от „Обеля” до село Волуяк. Интервалът на движение сега е 40 – 45 минути, показва справка в сайта на Центъра за градска мобилност.

За да не останат живеещите във Волуяк без превоз, се променя маршрутът на автобус 150. Той ще се движи от ж . „Обеля” 1 и 2 до селото. Така ще се осигури връзка на живеещите във Волуяк и в „Обеля 2” до трамвайна линия 6 и до метростанция „Обеля”.

С нов маршрут от догодина ще е и линия 314. От „София парк” автобусите ще се движат до жк „Младост 2” и оттам ще продължават по ул. „Св. Киприян” към метростанция „Младост 1” през новото кръстовище на 2 нива.

Променя се и маршрутът на автобусна линия 113 – при Бизнес парк София автобусите ще се движат еднопосочно по ул. „Самара”, ул. „Д-р Атанас Москов”, ул. „405” до ул. “Филип Аврамов”.

Пътят на движение на автобус 87 също ще е нов. Рейсовете ще се движат от бул. „Ломско шосе” по ул. „Бели Дунав”, ул. „Хан Кубрат”, ул. „Христо Силянов” и от ул. „Ген. Никола Жеков” по досегашния им маршрут.

Автобус 413 пък вече ще осигури връзка между Студентски град и Централна жп гара. Трасето на рейс 294 вече ще е от Студентски град по ул. „8 декември”, бул. „Св. Кл. Охридски”, бул. „Д-р Г. М. Димитров” и Площада на авиацията.

Закритите линии ще извадят от употреба 5 – 6 автобуса, които ще бъдат бракувани. Останалите свободни ще се използват по други линии, обясниха от общината. Няма да има съкращаване на шофьори от градския транспорт.