Изпращаме с последен поклон Калоянчев на 21 декември

В петък, в Сатиричния театър, ще бъде поклонението на големия актьор

Поклонението пред големия български актьор Георги Калоянчев - Калата ще бъде на 21 декември (петък), съобщиха от Сатиричния театър.

Ще можем да си вземем последно сбогом с бащата на сатиричния театър в петък от 12,00 часа във фоайето на Държавния сатиричен театър "А. Константинов", ул. "Стефан Караджа" 26.

В некролог, разпространен от Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов" – неговият театър, с прискърбие колегите на Георги Калоянчев пишат:

"Няма българин, който да не е чувал за него. Няма българин, който да го е гледал и да не го обича. Той пълнеше сцената както малцина го умеят и я заливаше със смях – както никой друг. Играеше по-модерно от по-младите си колеги. В театъра и в киното той беше образец на съвременен актьор – сякаш знаеше как ще се играе след двайсет, трийсет години. И имаше мощта и художествения авторитет да води и другите актьори напред… Днес в историята на Сатиричния театър, а той е от основателите на този театър, в историята на българския театър се закрива една от най-бляскавите му страници. Него, който дълги години така щедро ни разсмиваше, през последните години често го виждахме просълзен. Страдаше, че не може да играе. Сбогом, Кала! Ще те помним…"

"Трябва да сведем глава пред такива личности, които си отидоха, малко по-позитивни и добри да бъдем към такива личности. България загуби една голяма усмивка с кончината на Георги Калоянчев", каза актьорът и председател на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев след смъртта на Калата.

Светли спомени Мутафчиев ще пази и за човека, а не само за актьора Георги Калоянчев.

"Беше много чист и много готин човек. Усмихнат и малко тъжен, но нали знаете, че клоуните в цирка са много тъжни хора, а пък комедията беше визитната картичка на Калоянчев. Беше тъжен, но за сметка на това изключителен човек", каза Мутафчиев.

Поклон!