Кървавата баня на "Юрий Венелин" заради 5 л водка

5 г. решетки е присъдата за Динко Райков след като обвинението срещу него бе преквалифицирано в смърт по непредпазливост

5 литра водка стоят в основата на фаталния скандал между 28-годишния Динко Райков и приятелката му Красимира Кавръкова, при който тя бе наръгана от него в бедрата и издъхна от остра кръвозагуба.

Днес пред състав на Бургаски окръжен съд с председател Даниел Марков Райков разказа своята версия за случилото се. Делото срещу него завърши с присъда от 5 г. зад решетките след като магистратите преквалифицираха обвинението от убийство в причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда. 

Драмата на ул. "Юрий Венелин" 18 се разигра в нощта срещу 3 юли т.г. Динко и Красимира се познавали от 8 месеца, почти веднага станали интимни. "Често съм оставал да преспивам у тях", обясни днес в съда Райков.

В този ден Красимира му позвънила на Динко и го поканила в дома си. Казала му, че има шише с 5 литра водка, дали й го като била на гости. "Питах я мен защо не ми дават 5 литра водка като отида на гости, но тя нищо не обясни, това ме подразни", припомни си днес Динко.

Двамата започнали да пият още от следобяд. По-късно тест ще покаже, че в нейната кръв имало 2,92 промила алкохол. 2,96 пък били промилите в организма на Динко.

Както обръщали чашките двамата няколко пъти си разменили остри реплики, защото Красимира усилвала музиката.

"Вече сигурно съм бил попрекалил с алкохола, когато пак ме жегна откъде е взела водката", разказа Динко. Той веднага заподозрял, че шишето е подарък след секс, но Красимира отрекла.

"Казах й "Лъжеш!", взех ножа от масата и го размахах да я сплаша, първо съм я бучнал в лявото бедро, тя не реагира и в бързината съм я бучнал и в дясното", спомни си Райков.

След като видял кръвта, той веднага грабнал чаршаф, за да прикрие раната, обадил се и на 112, а ножът бутнал под една от възглавниците на дивана. "По инстинкт някакъв", обясни действията си пред съда той.

Парамедиците обаче се оказали безсилни. Красимира издъхнала от остра кръвозагуба. Медицинската експертиза е категорична - фатално е намушкването в дясното бедро, засегната е бедрената артерия и вената.

Райков бе задържан веднага и призна вината си. Според обвинението той умишлено убил Красимира, прокурор Ангел Георгиев поиска за него 15 г. решетки при първоначален строг режим.

Защитата обаче изказа съвсем различна теза. Според адв. Благой Потеров клиентът му нямал умисъл да убива Красимира, но случайно уцелил бедрената й артерия. Юристът се аргументира с това, че в съзнанието на Динко краката не са жизненоважен орган, като сърцето, белите дробове, бъбреците. 

Решаваща за изхода на делото по всяка вероятност се оказа и назначената при предходното заседание допълнителна съдебно-медицинска експертиза. Днес пред магистратите вещото лице д-р Косьо Янков обясни, че за да се засегне умишлено бедрената артерия са необходими познания и дори лекарите опипват за пулсацията й, за да я открият. Причината за това е, че тя не се намира на строго определено място, а варира между 2-3 см.

Според медика за пробиването й не е необходима и огромна сила, тъй като над нея има само мускулни групи.

"Съжалявам, не съм искал да я нараня, а най-малко да я убия", каза на финала Райков.