Груевски наглее: Нашите революционери в България ги смятат за техни! (ВИДЕО)

Филмът "Трето полувреме" не е направен срещу България, категоричен е той

Най-известните наши революционери в България ги смятат за техни, обяви премиерът на Македония Никола Груевски в интервю пред местната телевизия "Сител 3", откъс от което е качено и в Youtube.

"Голям брой революционери, които ние смятаме за македонски революционери, те смятат за български революционери. В Македония е общоприето, че Гоце Делчев е най-приетата личност от македонската история от края на 19-ти и началото на 20 век. В България има град Гоце Делчев. Не паметник – град Гоце Делчев", подчерта Груевски, който призна че по някои въпроси в исторически план двете страни от десетилетия имат различни позиции.

"Яне Сандански е наш национален герой. В България има град Сандански. Да не споменавам всичките. Най-известните наши революционери при тях ги смятат за техни революционери", заяви още Груевски и продължи:

"Не знам защо сега ние сме виновни и защо изведнъж се сетиха да се карат за това. Гоце Делчев имаше паметник в Македония не знам от кога – от 1955 г. може би, онзи в Градския парк. Вероятно има и в България, при това не един, а повече, със сигурност. След като са сложили име на град, предполагам, че има един или много повече паметници. Сандански има паметник в Македония, има и при тях. Това не е нещо ново.

Не може едва сега това да вадят като причина, че ние сме променяли историята. Ние не я променяме, ние пораснахме с тази история. Тази история всички сме я учили в училище. Това е нашата история", подчерта Никола Груевски.

По думите на македонския премиер в отношенията между Македония и България има изкуствена криза, създадена от българска страна. Груевски подчерта, че досега в своите изказвания никога не е споменавал България в негативен аспект.

За това негативно отношение от страна на България своят дял имат и недоказани и погрешно интрепретирани случки в близкото бъдеще като този със Спаска Митрова, подчерта македонският премиер. Той бе категоричен, че в случая няма замесена никаква политика, въпреки, че лично премиерът Бойко Борисов му е звънял за съдействие по случая.

"От такива истории да се прави държавен случай – това е изкуствена криза", подчерта отново Груевски.

Той бе категоричен, че скандалният филм "Трето полувреме" не е направен срещу България, а просто разказва една любовна история по време на Втората световна война.