Граждани с дар за Фандъкова - 7 алтернативни проекта за София

От "Граждани за София" искат нестандартен модел за третия метродиаметър

Седем алтернативни проекта за бъдещето на столицата ще подарят представители на инициативата "Граждани за София" на кмета Йорданка Фандъкова.

От организацията поискаха от градоначалника да определи ден и час, в който да ги приеме и получи книжата.

Три от проектите са свързани с комуникационно - транспортната система на града, два са свързани с метрото, а други два - със зелената система на София.

Проектите са разработвани от професионалисти, представители на гражданското общество и според представителите на инициативата "Граждани за София" отговарят на съвременните изисквания и би следвало да провокират взимането на по-правилните решения от страна на общинския съвет.

Една от идеите е третият метро диаметър да се развие като звездообразна система, включваща в себе си и два ринга.

Идеята е метрото да минава и под бул. "България" до "Бояна", да отиде и до "Слатина", да се качи и по "Цариградско шосе" и в същевременно това да се съчетае с два метро ринга, по-големият, от които да мине покрай зала "Арена Армеец", "Г.М. Димитров", "Сребърна", да слезе по трасето на трамвая през "Овча купел" и да мине през "Централна гара", като и да обвърже досегашните два метродиаметъра,  обясни представителят на "Граждани за София" Димитър Димитров.

Гражданите предлагат и да се преработи и проекта за продължението на метрото до летището, въпреки че той вече беше окончателно одобрен от експертния съвет.

Според Димитров близо 80% от гражданите на София би трябвало да имат достъп до метрото и това е възможно да се случи в столичния град.

Гражданите искат и заедно с Йорданка Фандъкова да измерят физическите параметри на естакадите, които бяха изградени и продължават да се изграждат в София. За естакадата между "Младост" 1 и "Младост" 2 общината плати 9 милиона лева, а тя струва не повече от 3 милиона лева, коментира още Димитров.