От февруари в Бургас тръгва новия супер градски транспoрт

Всички модерни автобуси вече са пристигнали, съобщиха от общинския превозвач

Бургас изпреварва с мощна скорост останалите градове в страната, със старта от началото на февруари на най-модерните високоскоростни автобуси, които бяха осигурени със спечеления проект за интегриран градски транспорт, финансиран от ОП "Регионално развитие".

Всичките 28 съчленени дизелови автобуса вече са в града. Те са произведени от една от водещите в областта в европейски компании за градски и туристически автобуси, тролейбуси и трамваи - полската „Соларис бус енд коуч" СА, която спечели процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставката им.
Новите возила ще бъдат пуснати в движение през февруари. Другите 39 метанови солови автобуса се очаква да пристигнат до седмица, а до края на месеца ще доставят и соло рейсовете. 
Част от новите превозни средства ще обслужват бъдещата "Бърза автобусна линия" с приоритет на светофарните уредби и ще бъдат оборудвани със системи за електронно таксуване, видеонаблюдение и GPS. На монтирани по спирките информационни табла, пътниците ще получават информация за пристигащите автобуси в реално време.

"С новите автобуси Бургас ще стане първият български град с атрактивен, високоскоростен и напълно обновен обществен превоз. За комфорт на гражданите новите автобуси са нископодови и оборудвани с климатици. С тях и бързата автобусна линия, времето за придвижване от к-с "Меден рудник" до "Славейков" и "Изгрев" ще стане 25 минути, а бургазлии ще могат лесно да се прикачват към другите линии на градския и извънградски транспорт", сподели кметът Димитър Николов.

"Освен доставката на новите автобуси, предстои въвеждане на нова билетна система, информационно обслужване на пътниците в реално време, единен Център за управление на обществения транспорт, пълно обновяване на автобусното депо на общинската фирма "Бургасбус" с дизел и метан станции, модерна централна автобусна спирка, изграждане на 4 пешеходни надлеза и още 24 км. велоалеи", допълни кметът Димитър Николов.