Над 80% е обхватът на децата в детските градини на София

Проблемът с местата бил в яслените групи, отчете Йорданка Фандъкова

Над 80 % е обхватът на децата в детски градини в София във възрастта между 3 и 6 години, обяви кметът Йорданка Фандъкова.

По думите й това е нормален процент за Европа. Големият недостиг обаче оставал в детските ясли. Там процентът обхват е около 35 %.

"Усилията ни са насочени към строителство и увеличаване на местата. Недостигът на места в детските градини е динамичен процес. Има информационна система, всичко е прозрачно, всеки може да провери чакащите. В техния брой се включват и такива, които още нямат право да посещават детска градина", увери Фандъкова.

"По-важното е какво правим, за да можем максимално да увеличаваме броя на местата", посочи тя.

Фандъкова допълни, че тази година ще бъдат построени два пъти повече детски градини от предишната, благодарение и на помощта, която държавата е дала с решението за инвестицията в големите градове.

Ще бъдат открити 16 нови детски градини и над 2000 нови места, каза още кметът.

"София се разраства и искаме на първо място да наваксаме това, което заварихме, а то беше над 40 загубени за общината детски градини, 20 от които трябваше да бъдат затворени. До този момент сме построили 52 нови сгради за детски градини", отчете Йорданка Фандъкова.