Фандъкова реди "Градският на 20 квадрата"

Кметицата определи градския транспорт като един от основните приоритети на общината

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова откри изложба "Градският на 20 квадрата", посветена на 112 години откриването на обществения транспорт в София.

 

Дариан Георгиев, един от моделистите на макети в изложбата, уточни, че са включени умалени модели на трамваи, автобуси и тролейбуси. Той посочи, че изготвянето на моделите е отнело около три месеца. Експозицията се състои от 8 модела в мащаб 1:24, които са модели на движещи се превозни средства от 1990 - 2000 г.

 

По време на събитието Фандъкова заяви, че един от основните приоритети на общината за 2013 г., е инвестиции в инфраструктурата и в модернизацията на градския транспорт.

 

В момента тече процедура за закупуване на 50 нови тролейбуси, чието финансиране е осигурено. Те са част от големия интегриран проект за модернизация на градския транспорт. Столична община кандидатства и за финансиране от ОП "Околна среда" за 10 метровлакове, които ще се движат по новите линии, които в момента се изграждат – до летището и до Бизнес парка, и за 20 трамвая за линията по бул. "България", която тази година ще бъде обновена.

 

Столична община кандидатства и за 120 нови екологични автобуса, които да бъдат достъпни и с климатизация. "С тази огромна инвестиция, благодарение на европейско финансиране, можем да си позволим да градим планове за по-бързата модернизация на градския транспорт, да спрат да се движат по улиците на София автобуси на възраст повече от 30 години, и в същото време да запазим цената на билета, която от няколко години, въпреки повишението на цените на горивата, не е променяна, така че да стимулираме хората да използват градския транспорт", каза още Йорданка Фандъкова.


Кметът уточни, че родителите в София могат да вземат карти за градския транспорт за децата си на възраст от 0 до 7 години от бюрата на Центъра за градска мобилност.

Картите са напълно безплатни. Наредбата цели да даде възможност на родителите с този документ да могат след това при евентуални злополуки да използват застраховки.