Бой за кръста в Благоевград, уелсец го извади в стралджанско село (СНИМКИ)

Стотици българи скочиха за разпятието на Йордановден

Стотици българи в цялата страна се хвърлиха да спасяват кръста на Богоявление. На някои места конкуренцията бе толкова голяма, че дори се стигна до сблъсъци.

Такъв бе случаят в Благоевград, където 26-годишен безработен извади от водите на река Бистрица Богоявленския кръст след здрав въргал. Късметлията Христо Стоянов обаче бе бурно освиркан от своите съграждани, след като след меле грабна кръста от 17-годишно момче.

В крайна сметка след протест на присъстващите се стигна до безпрецедентното гледане на видеозапис, който определи победителя, хванал кръста на Богоявление – 17-годишният Димитър Кокалков.

В Сандански пък загубиха кръста в местното езеро и го издирваха в продължение на 3 часа. В крайна сметка разпятието бе открито и хвърлено наново, но смелчаците, стояли 3 часа в студа да чакат кръста, бяха много по-малко.

В Стара Загора кръстът бе спасен от 31-годишния Явор Гънчев, който е част от прочутата прабългарската школа за оцеляване "Багатур". Късметлията си пожела здраве и изрази надежда през тази година да се реализира идеята за създаване на прабългарски Онгъл в Стара Загора. Лично кметът на града Живко Тодоров прие идеята и обеща общината да помисли за предоставянето на подходящ за целта терен.

В стралджанското село Богорово кръста извади Пол Кенет от Уелс, който се пребори с конкуренцията на ... две жени - на 70 и 65 години. Чужденецът, който има имот в селото, не скри, че се чувства прекрасно в Богорово и не спира да се възхищава от местния фолклор.

В Ямбол пък за втора година кръстът бе спасен от... сливналия. 33-годишният военнослужещ Стефан Стефанов от Сливен спаси христовия кръст от водите на река Тунджа в Ямбол, като за светия кръст в града скочиха 15 мъже.

Във Велико Търново също имаше здрава борба за кръста, като в крайна сметка бе изваден от третокурсника в Националния военен университет Пламен Бонев.  Светинята бе хвърлена в река Янтра от реставрирания Владишки мост.

Футболист пък извади Светия кръст в Созопол. Това е Стелиян Илиев, който е халф в местния ФК „Созопол”. По традиция, позната само в Созопол, кръстът бе разчупен на две, и парчето бе хвърлено още по-навътре в бурното море.ват приказните богоровски дърпани баници, погачи и домашно вино.

Над 50 души скочиха да спасяват кръста в София, Пловдив и Варна. В столицата той бе изваден от езерото „Дружба” от 24-годишният Братан Братанов.  Във втория по големина град пък светинята бе извадена от 30-годишния Радослав Иванов, а в морската ни столица – от 20-годишния Александър Николов, който е студент в Икономическия университет в морския град.

В Русе за кръста се пребори ММА боецът Светлозар Савов, който за четвърти път вади кръста от река Дунав. Любопитното е, че той е настоящото гадже на попфолк певицата Десислава.

16-годишният Николай Мишев пък  извади Богоявленския кръст от студените води на река Черна край Смолян. За божия символ в реката се хвърлиха близо 15 млади мъже от Смолян, но най-бърз в откриването му бе младият Николай.

В Симитли най-бърз бе още по-млад смелчага - 14-годишният Любомир Александров, който пребори 30 свои съграждани и успя да постигне заветната цел. Момчето участва за първи път в ритуала и си пожела здраве и късмет.