Зацикли санирането на софийските панелки

По няколко са кандидатите от районите "Илинден", "Лозенец" и "Средец"

От лятото досега нито една етажна собственост в панелен блок в столицата не е подала искане за включване в проекта за саниране със субсидия от 50% по оперативна програма "Регионално развитие", съобщава "Монитор".

Според Цвета Наньова, ръководител-екип на обединение "Обновен дом за София", много хора не са убедени дали ще се разберат със съседите си.

"Има трудности при свикването на общите събрания и изчисляването на кворума", казва тя.

"Това е нормално, защото Законът за етажната собственост едва сега започва да се прилага. Доста време ни отнема именно да връщаме хората да си отстранят слабостите в документацията, с която кандидатстват. Никого не сме отхвърлили само защото има грешки в книжата. По няколко са кандидатите от районите "Илинден", "Лозенец", "Средец", добави тя.

По думите й друга причина за малкото подадени искания за участие в проекта за санирането на половин цена е липсата е на добро законодателство, предвиждащо санкция за съседи, които не плащат за поддръжката й и ремонтите.

"Наистина има хора, които са притеснени финансово, но тях домоуправителите не могат да ги накарат да се подпишат дори под справката за дела на техните идеални части", казва Наньова.

"Само с морков не става. Трябва и тояга, за да се спазват правилата", смята тя.

Според нея в никакъв случай проблемите не са само финансови, защото сега схемата по ОПРР предлага, от една страна, 50% субсидия за санирането, като за останалия дял може да се вземе нисколихвен кредит.

"Вноската по него е толкова ниска, че той ще бъде компенсиран от икономията на енергия", казва Наньова.