БСПари и ДПСари искат анкетна комисия "Дюнигейт"

Под искането се се подписали 57 народни представителя

57 депутати, основно от ПГ на Коалиция за България и ДПС внесоха искане до председателя на Народното събрание Цецка Цачева за създаването на анкетна комисия по случая "Дюнигейт".

Народните представители искат комисията да провери всички обстоятелства, данни, факти по скандала с имотните сделки със земи в района на Несебър.

Те предлагат тя да се състои от 6 народни представители – по един от всяка парламентарна група и едни независим народен представител и да има срок от един месец за работа.

"Силно се надяваме, че във възможно най-кратки срокове предложението не само, че ще бъде разгледано в пленарна зала, но и ще получи подкрепа. Стойността на платените земи е малко повече от 1 милион лева, а доходите, които би придобила фирмата в резултат на застрояването са повече от 50 милиона лева", заяви левият депутат Ангел Найденов минути след като искането беше внесено в деловодството на парламента.

По късно депутатите от опозицията напуснаха заседанието на Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта, коато трябваше да разгледа казуса със спорния черноморски терен.

"Не вярваме в намерението на Яне Янев и депутатите ГЕРБ обективно да разнищят този случай", заяви Мая Манолова.

Според депутата Атанас Мерджанов има процедурно нарушение при провеждането на заседанието, защото то се провежда в парламентарно време.

"Колегите от опозицията се държаха безобразно. Те се държат така, понеже ги е страх. Нравоучения от сестра Галева, и от човека с куфарчетата, няма да приемаме, по никакъв начин", коментира напускането на колегите си депутатът от ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

"Колегите показаха, че ги е страх да се разследват абсолютно всички такива сделки, особено по тяхно време. Нека видим за какво става дума в случая Карадере, да се запознаят с документите от всички сделки, които са били през годините назад. Комисията ще разглежда сделките от 2003 г. до настоящия момент. Анкетната комисия, която евентуално ще бъде включена през следващата седмица да се гледа, предстои да вземем решение какво ще прави", добави Ципов.

Според него, комисията не заседава в работното време, а в почивката на заседанието.