Комисия провери 3 сигнала за строежите в Несебър, нарушения няма

Получени са общо 6 сигнала за нередности

"Застроената към настоящия момент част, не засяга защитени територии по смисъла на Закона. Застроената земя се води горски територии, но общинска, а не държавна собственост", това е заключението на експертна група по един от сигналите за незаконно строителство в защитени територии в предизвикалия голям обществен интерес квартал "Черно море" в Несебър.

Проверката е на Междуведомствената комисия, свикана от областния управител Константин Гребенаров. Тя ще разглежда сигнали за случаи на промяна в статута на терени – Държавен горски фонд, както и за увреждане на природата по южното черноморие в периода от 2004 до днес. Дейността на комисията с членове зам.-областният управител Севдалина Турманова и директорите на РИОСВ, РДНСК, Регионално управление по горите и службата по кадастър в града ще бъде подпомагана от експертна група, включваща по двама специалисти от посочените ведомства. 

Шест са казусите, с които експертите се запознали досега. Веднага е започнала проверка на документацията по първите три постъпили в комисията - за терени в землището на община Несебър. 

Първият сигнал е за застроена площ в нашумелия квартал "Черно море" в Несебър. Ескпертите са категорични, че  застроената към настоящия момент част, не засяга защитени територии по смисъла на Закона. Застроената земя се води горски територии, но общинска, а не държавна собственост.

По сигнал за сграда построена незаконно върху земя държавен горски фонд, комисията констатира, че същата не попада в защитени територии и теренът не е включен в мрежата НАТУРА 2000. Процедурата по промяна статута на земята не е приключила. Предстои да се изясни дали са налице пропуски при първоначалното учредяване право на строеж през 2000 -та година

Третият сигнал е за поземлен имот, за който вносителят изразява съмнение, че е горски фонд в защитена зона, възстановен неправомерно на частно лице и застроен. След запознаване с казуса е установено, че имотът е горска територия – частна собственост след съдебна реституция, но няма данни за смяна на статута на имота, нито за извършено строителство в него. Същият не попада в защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии.