Министър идва извънредно в Пловдив заради ВМЗ-Сопот

Вдигат завода на крак със съкращения на работници

В Пловдив извънредно ще заседава Областният съвет за тристранно сътрудничество. На него ще присъстват синдикати, работодателски организации, Бюрата по труда и кметове от 18-те общини в областта. Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов също ще участва в срещата. Основната тема на разговорите е ВМЗ-Сопот.

Тази вечер министър Делян Добрев каза, че веднага щом се получи плащане от чужбина ще се направи частично погасяване на задълженията към работниците във ВМЗ-Сопот.

“Няма как да кажем конкретна цифра на хора, които ще бъдат пренасочвани, за да бъде оздравено предприятието ВМЗ-Сопот, но това ще покажат анализите. Имаме общото разбиране, че такова оздравяване е необходимо, защото в противен случай този иск е първи, но далеч няма да бъде последен. С действията, които предприемаме, всички фирми, на които ВМЗ дължи пари за свършена работа, ще видят, че предприятието няма да допусне по-тежко състояние от това, което е в момента, а обратното – ще се стабилизира в рамките на следващите няколко месеца и няма да завеждат повече дела за несъстоятелност”, заяви Добрев, цитиран от агенция Фокус.