Откровението на Октай: Съжалявам, че пистолетът засече!

Не съм искал да убивам Доган, а да го сплаша, заяви младият мъж

"Уважавам законите на България. Като цяло държавността е моят приоритет. Може би от възрастта идеалите, които имам ме подтикнаха да извърша това деяние, за което не съжалявам. Единствено съжалявам, че пистолетът ми засече".

Това каза пред Районния съд в София 25-годишният Октай Енимехмедов, който в събота атакува лидера на ДПС Ахмед Доган по време на партийна конференция.

"Да, качих се на трибуната при Ахмед Доган, насочих пистолет към него, но не с цел да го убивам, а да го сплаша. В миналото съм правил престъпления, за които съм поел отговорност, но от години полагам усилия да допринеса с нещо за тази страна. Мисля, че съм в полза за обществото. Мога да съм заплаха за тайното общество на ДПС", заяви още Енимехмедов, минути преди съдът да реши и да го остави в ареста за постоянно.

Прокуратурата поиска Енимехмедов да остане за постоянно в ареста заради нападението, тъй като има опасност той да се опита да извърши ново престъпление. Срещу него са повдигнати две обвинения - за закана за убийство и за хулиганство.

Пред магистратите той бе категоричен, че няма да бяга от наказателна отговорност и няма да се укрива, но си пожела процесът срещу него да бъде обективен.

От заседанието на съда стана ясно още, че младият мъж е бил осъждан два пъти като непълнолетен за грабеж и за причиняване на телесна повреда.

Защитата на Енимехмедов е поета от служебен адвокат. Според юристите балистичната експертиза показва, че оръжието не е огнестрелно и е неизправно. Липсват данни и за възпроизведени изстрели.

Освен това адвокатите посочиха, че Енимехмедов е съдействал напълно на полицията и няма опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

Засилено е полицейското присъствие в Софийския районен съд. Подсъдимият беше въведен в залата от петима полицаи и с белезници.

По лицето на Октай Енимехмедов ясно се виждат следите от побоя, който му беше нанесен от делегатите на конференцията на ДПС. Той е с посинени очи и разранена уста.