Законът: До 3 години решетки грозят биячите на Октай

Обвиненията са задължителни, смятат юристи

До 3 години затвор могат да отнесат делегатите в конференцията на ДПС, които брутално пребиха бургазлията Октай Енимехмедов, който изкара пистолет на почетния лидер на партията Ахмед Доган в събота.

Мнението е на юристи, които обясниха пред Burgasutre, че обвинението в този случай е задължително, а престъпление има по чл. 131, ал. 1, т. 12 от НК за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди и предвижда до 3 години лишаване от свобода.

Според юристите подобно обвинение не би трябвало да се повдига на първите двама повалили Октай на земята, тъй като се има предвид, че са оказвали помощ за обезвреждането му, но прокуратурата обезателно трябва да привлече останалите делегати.

"Има един начален момент, в който можем да говорим за неизбежна отбрана. Това са първоначалните действия на първия и втория, които оказват помощ. От момента, в който извършителят пуска пистолета и се свива на кълбо обаче, останалите пристигнали нанасят множество леки телесни повреди по хулигански подбуди, тъй като нищо не ги застрашава. И да не говорят, че били в афект, първо защото върховата му фаза трае секунди, и второ, при масовия афект има различни реакции - едни плачат, други са неадекватни, а такова нещо там нямаше. Обвинението е задължително", коментират специалисти в наказателното право.

По думите им законът предвижда и по-тежки наказания, но само ако съдът сметне, че от ударите на делегатите от ДПС, Октай Енимехмедов е получил тежка или средна телесна повреда.

Така ако прокуратурата повдигне обвинения, зад решетките може да се окаже не само бургазлията, но и членовете на Движението, участвали в побоя над него.