Излишните топлинни счетоводители

Товарят почтените платци на парно, твърдят от ВМРО

Искаме да отпаднат топлинните счетоводители. Този посредник е абсолютно излишен. Системата за дялово разпределение ощетява хората. Тя товари почтените, които си плащат.

Така общинският съветник Ангел Джамбазки коментира пред bTV призива на ВМРО за премахване на топлинния счетоводител като посредник между клиенти и топлофикация.

Той даде за пример Сливен, където е въведена твърда сума на брой радиатор.

"Тогава хората ще могат да си направят сметката, а ако се откажат от отопление, дружествата трябва да си махнат радиаторите, защото уредите са собственост на дружеството. Първо идва сметка, после лятото идва изравнителна сметка и накрая се оказва, че пак дължиш. Самата система е неработеща", подчерта той.

Именно тази неработеща система кара хората да се дебнат, смята воеводата.

Според Джамбазки единствената причина да има посредник, а пък той от своя страна да има подизпълнители е, че трябва някой да прибира парите.

"Идеята е всеки човек да плаща толкова, колкото ползва, и да може да преценява от колко топлина има нужда. Така хората ще могат да си планират и бюджета. Напълно измислени сметки за парно хвърлиха в ужас 102 семейства в блок 348 в столичния квартал "Младост 3", припомни Джамбазки.

Заради произволното им съставяне един съсед получил фактура за декември за 507 лева, а друг със същата консумация - 72 лева.

Предложенията за промените ще бъдат внесени днес от ВМРО в Столичния общински съвет.