Двама от НСО аут заради гафа с Доган

Уволнените гардове са началниците Георги Занев и Георги Райков

Двама служители на Националната служба за охрана (НСО) са уволнени дисциплинарно заради инцидента с Ахмед Доган, обяви началникът на службата генерал Тодор Коджейков.

Уволнените са Георги Занев и Георги Райков, единият е началникът на екипа за лична охрана на лидера на ДПС, а другият - началник на екипа от гардове, който е отговарял за сигурността на  конференцията на ДПС в НДК.

Коджейков посочи, че авангардът са хората, които подсигуряват подстъпите към охраняваното лице.

"Те не трябва да допуснат лице да премине през тях, а ако допуснат, трябва да уведомят – имаме вътрешни сигнали за уведомяване, радиостанции и други", заяви шефът на НСО.

"Когато лицето премине, те уведомят охраната, тя тогава ще има нужното време да реагира, и да бъде по-адекватна в действията си. Началникът на охраната на мероприятието не е направил нужното, за да обезпечи периметъра, да осигури нужната дистанция, за да се неутрализира нападателят.

За всяко действие началникът на авангарда носи своята отговорност, той определя местата на постовете", категоричен е Коджейков.

По думите му веднага след инцидента с насоченото от Октай Енимехмедов оръжие служителите са действали адекватно.

"След случилото се всички мерки бяха взети от страна на НСО и от страна на служителите на МВР, за да протече мероприятието нормално", каза още генералът и настоя за законодателни промени, които да позволят на гардовете на НСО регламентиран използване на повече средства, в това число – белезници.

Генералът обаче не коментира действията на симпатизантите и делегатите на ДПС, които веднага след инцидента, скочиха и смазаха от бой нападателя на Доган.

Тодор Коджейков допълни, че наказания има и за всички служители на НСО, за които са установени нарушения по време на Осмата национална конференция на ДПС.

"Всички, присъствали в залата, за които са установени нарушения за тяхното действие или бездействие, установени са нарушения на абсолютно всички правила, са наказани, ще бъдат свалени от екип, и наказанията са по степен на виновност", каза той.

Генералът обяви още, че не счита, че трябва да си подаде оставката.