Тотев и Славчо в люта битка, Пловдив ще тегли заем

Местната власт започва преговори с Европейската банка за възстановяване и развитие

Пловдив стартира преговори за отпускане на 30-милионния заем.

С 31 гласа "за", 15 "против" и 4 "въздържал се" общинските съветници приеха решението.

Против гласуваха представителите на НИЕ, БСП и хората на Дани Каназирева. От Атака пък се въздържаха.

Най-големи възръжения очаквано изрази бившият кмет Славчо Атанасов. Той бе категоричен, че от НИЕ биха подкрепили заема, но само при две условия: ако кметът Иван Тотев върне ниските данъци от предходния мандат и средствата да се изразходват публично като медии, опозиция и икономическа полиция да следят за паричния поток.

Атанасов припомни още, че при неговия мандат заемът е бил подготвен без забележки от страна на Европейската банка, но финасовият министър Симеон Дянков го е стопирал, което пък породило иск за неустойки от страна на банката в размер на 200 хил. лева.

Тогава Дянков нарече заема безумие, а сега казва, че парите даже са малко и Пловдив може да си го позволи спокойно, изрази недоумението си Славчо Атанасов.

От левицата пък контрираха, че Дянков постоянно мени мнението си, днес казва едно, утре друго и нищо не му пречи да направи поредната маневра. За по-сигурно те поискаха финансовият министър да декларира, че няма да спре намеренията.

Своеобразният диалог на бившия градоначалник със Симеон Дянков подразни Иван Тотев, който дори се скара на председателя на ОбС Илко Николов, че му е отпуснал повече от позволеното по правилник време.

Тотев посочи още, че е ставало дума за 20 хил., а не 200 хил. лева, а Симеон Дянков е замразил проекта, а не го е спрял - тоест неустойки няма да има. Тотев подчерта също, че ГЕРБ не са били против заема, а против обектите, избрани за изразходване на парите.

Сега и условията са други, посочи кметът. Лихвата в диапазон от 3,5-4,5% ще падне до 2,65% с три години гратисен период, посочи той. Вноската ще е 4 млн. лева и постепенно ще намалява.

Той посочи още, че при нужда средстват могат да бъдат пренасочнеи към други обекти и че предстоят обществени дебати. Единствената сигурна дейнсот е изграждането на бул. "Северен". Там работата ще стартира през юни, заяви Тотев.

Предложенията за заем от Eвропейската банка за възстановяване и развитие и за кредит от "Флаг" не са придружени с финансови разчети, от които да е видно как ще се отрази върху общинския бюджет изплащането на главница на обща стойност 36 милиона лева, коментира Дани Каназирева от Съюз за Пловдив. “Общината вече изплаща облигационен заем в размер на 50 милиона лева. С новите два, обложени с лихви, общинският дълг ще надхвърли 100 милиона лева. Доколкото е известно, кметът води разговори с "Джесика" и за четвърти кредит. В такава голяма и рискова задлъжнялост община Пловдив не е изпадала никога през последните 22 години”, коментира съветничката. С новите кредити ГЕРБ обрича пловдивчани да плащат все по-високи данъци най-малко десет години напред, заяви Каназирева.

Припомням, че с парите от кредита управляващите в Пловдив искат да бъдат реализирани шест ключови инфраструктурни проекти: основен ремонт и разширение на булевард Руски и Коматевско шосе, реконструкцията на бул. “6 септември” от моста на Адата до Цариградско шосе, както и изграждането на булевард “Северен” от същия мост до Карловско шосе. Планувано е още да се издигне надлез на булевард “Марица - юг” при кръстовището с бул. “Цар Борис III Обединител” и бул. “Проф. Цветан Лазаров” ще бъде продължен, за да свърже бул. “Освобождение” със “Санкт Петербург” през парк Лаута.