Стискаме палци за Филип, лети за Русия

Бебето в кома събуди хиляди българи. Малкият започва лечение

Малкият Филип от Пловдив, който заради лекарска грешка е в кома повече от година, заминава на лечение в Русия в понеделник. Приготвени са всички необходими документи, визи, билетите са купени, единственото, което остава е да дойде големият ден на заминаването, разказа за Plovdivutre.bg майката на малкия мъж Светла Пенкова. Филип вече е достигнал и нужните 12 килограма - изискване на руските лекари. Предварително е направена консултация със специалист, според който полетът не крие рискове за здравето на детето. Единственото, което родителите трябва да имат е аспиратор, с който те така и не се разделят, когато тръгват на път. На летището в Москва Филип, Светла и таткото Игнат ще бъдат посрещнати от линейка на Националния онкологичен център.

 След посрещането от лекарски екип момченцето ще бъде настанено в лечебното заведение за старта на изследванията, а родителите в хотел. Ще бъде определен имунният статус на Филип, за да стане ясно как евентуално ще понесе процедурите и колко от тях ще са нужни. На 2-годишния мъж ще бъде направена стимулация на организма преди извличането на собствени стволови клетки от костния мозък. „Материалът ще се изтегли само веднъж и по време на цялото лечение ще се съхранява в клиниката в Москва“, уточнява майката.

„Надявам се като се върнем да зарадваме всички, които ни помогнаха и разбира се себе си“, добави развълнуваната Светла. Първият етап от лечението е на стойност 29 500 евро, самолетните билети струват 1000 лева.

Кампанията по събиране на средства за лечението на Филип предизвика нечувана съпричастност сред българите у нас и в чужбина. Нужната сума за всички процедури от 120 хиляди евро бе събрана за рекордните 14 дни. Родителите официално прекратиха събиране на пари на 20 декември, но въпреки това възрастни и деца продължават да дават своята лепта за каузата. Цялата събрана сума към момента е малко под 300 хиляди лева.

Рядко нацията ни успява да се обедини толкова активно и жертвоготовно за една кауза. Фейсбук групата „Да помогнем на Филип да се събуди“ е изпъстрена с детски картички и писма, специално сътворени от малки българчета за Филип. Това една от най-активните и посещавани групи с над 8 500 участника, а коментарите под постовете на администраторите обикновено надминават 150.

Подкрепата на хората окрилява родителите и близките. „Нямам талисман. Единственото, което нося със себе си е вярата в Господ“,споделя майката.

Малкият мъж е в кома повече от година заради лекарска грешка. По-рано поставена задължителна ваксина срещу морбили обрича Филип на дълъг сън. След преждевременната манипулация мозъчната му дейност спира, но органите му продължават да действат нормално. Детето изпада в така наречената будна кома. Тогава започват мъките на майката и таткото. Plovdivutre.bg бе сред първите, които поеха инициативата Да помогнем на Филип. Сега не ни остава друго освен да се помолим!