Санкционират наемателя на плажа в Крайморие

Ивицата била разкопана

Междуведомствената комисия към Областна управа излезе с резултати от извършените проверки по сигнал за нерегламентирано строителство в защитени зони по морето.

Една от инспекциите е била провокирана от  сигнал изразяващ съмнение за разкопаване на дюни на морски плаж „Крайморие“. На място е извършена проверка, констатирано е разкопаване на плажната ивица. Поискана е информация от РИОСВ, от която става ясно, че посочената територия не касае дюни, които да са защитена територия по смисъла на ЗЗТ и защитените територии по смисъла  на Закона за биологичното разнообразие. Въпреки това, задължение на наемателя на плажа е да не извършва и да не допуска строителство или други действия на територията на плажа, които могат да го унищожат или увредят. В тази връзка Областният управител ще наложи санкция на наемателя, информират от прецентъра на областния управител.

По сигнал на кмета на община Поморие пък за изграждане на изкуствен остров в Поморийско езеро е извършена проверка на място. Събрана е цялата документация по казуса и е установено, че строителството се извършва съгласно действащата законодателна уредба.

Комисията е разгледала един сигнал подаден от кмета на община Царево. Извършена е проверка за строителство върху поземлени имоти по кадастралната карта на м. „Устие на р. Велека“, град  Ахтопол, община Царево. Строителството се отнася за две едноетажни масивни постройки построени през 1986 година. 

Съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията строежите четвърта, пета и шеста категория, каквито са въпросните, са изцяло в компетенциите и правомощията на общините, следователно те са тези, които могат да предприемат действия при констатиране на нарушения.

Единият от сигналите подаден от кмета на община Созопол касае незаконно изградена „стоманено-бетонова конструкция“ върху скали, на територия граничеща с „Райски залив“. След редица процедури същата е премахната принудително от ДНСК през 2011 година. По другите сигнали, отново касаещи незаконно строителство на съоръжения – ограда и открит басейн в местността „Буджака“ е установено, че за същите е започната процедура по принудително премахване, допълват още от пресотдела на Бургаския губернатор.

Докладът на Междуведомствената комисия, включваща зам.-областния управител Севдалина Турманова, директор на РДНСК – Георги Георгиев, на РИОСВ – Бойчо Георгиев, на РУГ – Стоян Терзиев и на Службата по Кадастър – Светла Захариева ще бъде изпратен в Министерски съвет.