Пловдив срещу държавата за културна столица

Градът ни се бори сам, заяви Тодор Кръстев

С 41 срещу 1 гласа и един "въздържал се" пловдивският Общински съвет отложи приемането на декларацията за подкрепа на града като кандидат за Европейска столица на културата. Документът ще бъде преработен и приет на следващото заседание на местния парламент.

Преди гласуването се разгоряха бурни дебати. Проблемът за кандидатурата на Пловдив за Европейска културна столица постоянно се политизира. Цялото правителство работи в полза на София, изтъкна Тодор Кръстев от БСП. Управляващите застават твърдо на страната на столицата. Пловдив е принуден сам да отделя ресурси и да се бори с държавата, заяви още той.

Министърът на културата Вежди Рашидов търси подкрепа за кандидатурата на София при визитата си в Истанбул, изтъкна на свой ред Дани Каназирева. В същото време Пловдив се нуждае от подкрепа на всички политически нива – кметове, министри, депутати и евродепутати трябва да седнат на една маса.Трябва да привлечем експерти от градове, които вече са били столици на културата. Това обаче не се случва, още не сме готови, а крайният срок наближава. Нашата цел не бива да е просто да се доберем до финала. Ако пък успеем, между 300 и 500 проекта ще бъдат реализирани в града. Уговорени ли са обаче финансовите аспекти, имаме ли позицията на правителството, попита още Каназирева.

Предложената декларация трябва да се изготви от представители на всички партии, категоричен бе Николай Радев от БСП. Този документ наистина е нужен, но трябва да се прецизира и доработи. В сегашния си вид няма да е от полза на града, допълни той.

Зам.-кметът по културата Стефан Стоянов изтъкна, че е задължително документът да се приеме възможно най-скоро, за да се приложи към формуляра за кандидатстване на града ни. Трябва да се изпреварят събитията, идват избори и не се знае кой ще е новият министър на културата и дали ще има консенсус при новата ситуация. Ако не постигнем разбирателство сме обречени. Трябва да загърбим излишната политическа риторика, категоричен бе той.

Не ние решаваме кой град да е Европейската столица на културата, а Европейската комисия, заяви на свой ред Радослава Таскова от ГЕРБ. Не бива да компрометираме града си. Може да имаме предложения и забележки, но с политически препирни не работим в полза на Пловдив, заяви тя.