Съд за крадливите съседи на парно

Дистанционното отчитане няма да е задължително

Съд за крадците на парно ще поиска ръководството на "Топлофикация София". Това законодателно предложение ще бъде внесено в Столичния общински съвет, съобщи шефът на дружеството Стоян Цветанов.

След това общинарите ще трябва да го обсъдят с парламентарното мнозинство и да се реши дали тарикатите съседи ще носят наказателна отговорност, ако се греят за сметка на комшиите

Шефът на "Топлофикация София" е категоричен, че кражбата на парно трябва да се криминализира.

Сега, ако някой се съмнява, че съседът си е свързал незаконно радиаторите, може да извика екип на мнополиста и да се направи т. нар. термографски анализ.

След това живеещите във входа трябва да се съберат и да решат да се проверят всички уреди в сградата. "Крадците" обаче не се съгласяват да пуснат съседите в дома си и така могат да се топлят за чужда сметка безнаказано.

Решението е да се съберете на събрание на етажната собственост и да решите в този момент да минете и да проверите всички уреди.

"На практика в последните четири-пет години последствията за крадците за парно са никакви", призна Стоян Цветанов.

Има и друг начин да се намали вероятността съседите да крадат топло. Това е дистанционното отчитане.

"Ако в една сграда се краде, но тя е преминала на дистанционен отчет, вероятността и възможността да я хванете е много по-лесна, защото вие всеки месец правите анализ на сградата и тогава можете да видите дали има някакви отклонения вътре в нея. Едно е да го правите веднъж на 12 месеца, друго е да го правите всеки месец", каза Цветанов.

Той обаче смята, че не трябва дистанционното отчитане да е задължително.

"Най-малкото, защото една част – може би около 15% от клиентите на "Топлофикация София", вече са подменили своите уреди. И една част от тях са ги подменили с конвенционални уреди, именно защото са намерили, че това е по-евтиният вариант", обясни Цветанов.

В сградите, в които има дистанционно отчитане, сметките са по-точни. И ако някой от съседите е заявил нулево потребление, то при радиоотчет може още на следващия месец да се засече, че съседът не си е спрял радиаторите.