Йотова съсече Фарадж: Имаме права, колкото и Вие!

Лявата евродепутатка поиска ЕП да го порицае и да гарантира спазването на договорите

Лявата евродепутатка Илияна Йотова призова ЕК да вземе категорична позиция по кампанията срещу България и Румъния, предприета от британския евродепутат Найджъл Фарадж.

"Правото на нас, българските граждани, да живеем и работим навсякъде в ЕС е точно толкова валидно, колкото и на британските граждани в България. Настояваме за категорична позиция на Страсбург и гаранции за спазване на договорите от държавите членки", обяви тя в изказването си в пленарната зала на Европарламента.

С изявлението си Йотова отговори задочно на своя колега - евродепутат и лидер на Британската партия за независимост UKIP Найджъл Фарадж, който в опита си да спечели електорат, направи скандално твърдение пред BBC, определяйки отварянето на границите за българските и румънски граждани като "тотално грешно, безотговорно и дори глупаво".

Британецът стигна още по-далеч в негативното си изказване по адрес на България, заявявайки, че ако бил българин, вече щял да си стяга багажа за Англия.

"Притеснен съм, че това е държава в ужасно състояние, съдебната система не е независима, мафията контролира икономиката", аргументира становището си Фарадж.

Британските консерватори оказват сериозен натиск върху премиера Дейвид Камерън да блокира падането на ограниченията на трудовия пазар от началото на 2014-та година, възмути се още българският представител на левицата в ЕП.

"Във Великобритания дори и правителството не е чуждо на идеята за негативна кампания, целяща да спре свободното движение на гражданите от двете страни", коментира Илияна Йотова.

Според нея обаче, тази негативна кампания няма да извлече позитиви за Фарадж, защото отварянето на трудовите пазари е заложено в европейските договори и правата на българските граждани "не могат да бъдат предизборен лозунг на нито една политическа сила, нито могат да закърпят поизтънелия имидж на който и да е политически лидер", заяви в заключение тя.