"Обоснованото предположение" за Хизбулла станало ясно в средата на януари

Има доказателства, които доказват съпричастността на организацията, обяви Цветанов

След средата на януари българските власти са имали данни, които са дали основание за "обоснованото предположение", за участието на Хизбулла в атентата на летището в Бургас, обяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

"Докладът не беше изпратен предварително в президентството. Това, което сме направили в МВР е да изпратим доклад по миграционния натиск, който има в момента към България относно събитията в Близкия Изток", посочи Цветанов и подчерта, че докладът за разследването на атентата е с постоянно променящи се данни.

"Информацията, която има в него, е на база всичко, което постъпва от партньорство с нашите евроатлантически партньори", аргументира се вътрешният министър.

На зададен въпрос от журналисти кога е станало ясно „обоснованото предположение” за "Хизбулла", Цветанов отвърна: "Тогава, когато имахме действително данни, които могат да изведат подобно твърдение. Приемете, че след средата на януари месец".

Вътрешният министър даде като доказателство експертизата, която е направена от Европол, където се доказва, че всъщност фалшивите шофьорски книжки са изготвени в Ливан.

Освен това по думите му има и други косвени доказателства, които доказват съпричастността на „Хизбулла”.

"Смятам, че това, което трябваше да направи българската държава, е да изрази принципната си позиция, да има ясно политическо послание. Това е на база на всичко, което имаме към настоящия момент", отчете още Цветанов.

Вътрешният министър посочи, че периметърът за взривяване на бомбата на летището в Бургас е бил около 10 км от радиостанцията, която е използвана.

"Можем да направим предположението, че Филип реално не може да бъде възприеман като камикадзе, а това е човек, който е трябвало да сложи съответната раница с взрива в багажното отделение на автобуса, след което да може дистанционно да взриви автобуса. Тогава пораженията щяха да бъдат много по-тежки, а Филип с тази чужда самоличност щеше вече да е напуснал страната с реалната си самоличност и да може да затрудни още повече разследването", подчерта Цветанов.