Предложиха доц. Борис Стефанов за управител на Фонд "Научни изследвания”

Решението е на съвета на ректорите, които се събраха при новия образователен министър

Съветът на ректорите предложи за управител на Фонд "Научни изследвания” бившия ректор на ХТМУ доц. Борис Стефанов.

"Тази кандидатура я приемам като професионалист и като министър. Ще го съгласувам и след съгласуването ще го поканя да заеме тази длъжност. Колегата има много добра репутация и като преподавател, и като административен ръководител", заяви след предложението новият министър на образованието акад. Стефан Воденичаров.

Образователният министър призна, че няма намерение да назначава нови хора в министерството. "Влизам в МОМН сам, не искам да преча на хората да работят, доволен съм от хората с които работя в момента", каза още той.

Членовете на Съвета на ректорите, които заседаваха днес в образователното министерство, се обединиха и около становището, че всички членове на Изпълнителния съвет на ФНИ трябва да подадат оставка.

"Смятаме, че трябва да се актуализира правилника на фонда, така че да се минимизира всеки опит за субективизъм", заяви председателят на Съвета на ректорите и ректор на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев.

За нас - хората от научната общност, най - важното е Оперативна програма "Наука и образование", става дума за 4 милиарда лева за следващите 7 години, подчерта председателят на Съвета на ректорите. Съветът излезе с декларация в подкрепа на бъдещата оперативна програма и в подкрепа на онази част от нея, която ще се фокусира върху подпомагането на българската наука.

Както е известно скандалът с Фонд „Научни изследвания” взе главата на образователния министър Сергей Игнатов. Освобождаването му в последните дни на януари дойде часове, след като премиерът Борисов и финансовият министър Симеон Дянков приеха учени, в отсъствието на Сергей Игнатов, като им обясниха, че така премиерът е решил.

На тази среща стана ясно, че оставка е подал управителят на Фонд "Научни изследвания" Христо Петров, след като финансовият инспекторат на Министерския съвет откри груби нарушения при кандидастването, а и в самата конкурсна сесия на фонда.